Leon Prieur: Mon Chéri
Deze kleine Française Mon Chéri van Leon Prieur heeft een lijfje uit 5 delen en is gemerkt met 'LP Paris 5.'
Verwarring rond de LP Paris-Mon Cheri
De popjes met deze markering zijn hoogstwaarschijnlijk gemaakt tussen tussen 1916 en 1920. Bronnen spreken elkaar nog wel 'ns tegen bij de Léon Prieur-popjes.
Begrijpelijk: zo lees je in de nek van het popje 'Paris,' toch zijn ze gemaakt in Limoges, om maar een aanleiding voor verwarring te noemen.
Ook was er nog een àndere fabrikant in Limoges, Alfred Lanternier, die een bébé op de markt pracht onder de naam Cherie, wat veel lijkt op Mon Cheri. Deze popjes hebben een iets andere kaak-, wang, en kinlijn, zoals je in de foto hieronder kunt zien. Hun achterhoofds-merk ziet er als volgt uit:
Onderzoek
Het meeste onderzoek naar de poppen uit Limoges deden Elisabeth Deconchat & Elisabeth Chauveau. Hun boek des poupées signées Limoges verscheen in 2013. Zij schrijven daarin dat Poppenfabrikant Léon Couty tussen de poppen maakte voor de Parijse firma van Léon Prieur. Couty gebruikte daarvoor een bestaand model/mal. De schrijfsters van het boek, kunsthistorici, schrijven overigens dat er nog veel in de Limoges-kopmarkeringen te onderzoeken valt, omdat er zoveel verschillende markeringen zijn.
Al met al is dit waarschijnlijk de oorzaak dat sommige bronnen melden dat de poppen eerder en langer gemaakt werden dan het veel aangenomen tussen 1916 en 1920.
Deze popjes kùnnen, zoals de meeste Franse poppenmerken die de zware concurrentieslag met de Duitse poppenfabrieken overleefd hadden, van wisselende kwaliteit zijn. Het porselein kàn wat grover zijn, met meer pitjes, pepper spots noemen de amerikanen het, maar het hoeft niet.
Mijn popje hierboven er bijvoorbeeld iets mis met haar tandjes. Ze zijn of scheefgesneden, of hebben een chipje verloren bij een hardhandige kinderpoging het popje iets te laten drinken. Mij stoort dat niet, ze oogt er m.i. natuurlijker door :-)
Rij tanden
Over tandjes gesproken, dit type popje is herkenbaar aan haar (vaak 6 stuks) wat naar voren staande tandjes:
Als een klein meisje, dat in onze tijd een beugel zou krijgen van de orthodontist. Zo zie je maar hoe tijden kunnen veranderen: destijds een schoonheidsideaal, en nu 'die overbyte gaan we even recht zetten.' In mijn eigen popje is dit niet zo duidelijk te zien als in het kleine plaatje hierboven: dat laatste fotootje laat zien hoe de 'Mon-Cheri'-tandjes zouden horen te zijn.
Haar pruikje vind ik fraai geknipt, met dat ene langere lokje. Of dat altijd zo kort was, of 'ns is geknipt? ik heb het pruikje bestudeerd, maar zeker ben ik niet. Deze kleertjes zijn m.i. niet origineel, maar wel oud en kwetsbaar: de naden dreigden los te tornen bij het uitkleden. Het eenvoudige vijfdelige lijfje heeft de neiging tot afbladderen. Iets waar ik ooit iets aan moet doen, omdat het, anders dan verfverlies door spelen, een proces is dat kan doorgaan.
Kerst-anecdote
BarbieCatEtSesDolls schreef mooie, persoonlijke Kerst-anecdote over haar Leon Prieur-popje: Zij vroeg eens een Bleuette voor Kerst, en kreeg tot haar grote teleurstelling van haar ouders een... Mon Cheri. Ouders: "Veel groter! Lang haar! Half zo duur...!"
Ja, allemaal waar, maar ook een heel ander karakter en vooral: ze zou nooit de kleertjes van de Bleuette-patroontjes passen. In de loop van de tijd is ze het popje toch gaan waarderen.
Dat snap ik. Geen twee popjes zijn hetzelfde. Er zijn naast mooie Bleuetjes ook lelijke exemplaren, en uiteraard kwamen er uit de Franse porseleinstreek Limousin ook schitterende poppen.
Tweede LP Mon Cheri-popje
Zo kreeg ook ons LP Mon Cheri-popje in 2013 een klein, fijnbeschilderd zusje van zo'n 27 centimeter. Mocht ik nog ergens Bleuette-patroontjes tegenkomen, dan zal zij ze zeker passen! :-) Tot die tijd draagt ze een zelfgehaakt jurkje:
De foto's zijn aanklikbaar voor inzoomen en bijschrift.
Bronnen:
Meer over Franse poppen en Franse poppenmakers
Home | Poppen-forum |
Poppen herkennen |
Waarde bepalen & Prijsgids | Repareren |
Poppenfoto's |
Links |
Contact
© Poppen 2012, 2020 - webontwerp: Jolie
|