Welke pop is dat?

Forum voor poppenliefhebbers en -verzamelaars


Home | Poppen-forum | Poppen herkennen | Waarde bepalen | Repareren | Foto's | Links | Contact

Kämmer & Reinhardt - Simon Halbig

Levensechte, lieve poppen, daar streefde de firma Kämmer und Reinhardt naar. De firma ontwikkelde er nieuwe technieken en materialen voor: zo hadden ze onder andere patent op de schelmogen, de ogen die behalve kunnen sluiten, ook naar links en naar rechts kunnen kijken.

Niet zo verrassend dus, dat een Kämmer & Reinhardt-gezichtje me ooit over de streep getrokken heeft om mijn blik óók 'ns te richten op "vooroorlogse poppen." Het was een gehavend hoofdje, dat weet ik nog wel. Maar het had desondanks zijn uitdrukking behouden.

Toch was het eerste vooroorlogse popje dat ik kocht geen Kämmer & Reinhardt: het popje dat destijds mijn aandacht trok was zó gehavend, dat ik me teveel een leek voelde om het aan te schaffen.

Veel later pas kocht ik de popjes op deze pagina. Bientje, de kleine Mein Liebling-Baby in haar originele roodgeblokte jurkje, heeft ook een flink beschadigd porseleinen gezichtje. Haar uitdrukking is er niet minder om. Ik ben zeker van plan om het ooit te restaureren, maar ik heb het zwaar(der) gehavende 115A-Popje Ernst laten voorgaan :-)

En het popje dat ontbreekt in de overzichtsfoto met alle porseleinen K*R/S&H-popjes, Mindele in het roze jurkje, is van een stevig soort papier machée. Haar malnr. 926 is de papier-maché variant van de populaire porceleinen 126, de Mein Lieblings Baby van Kämmer & Reinhardt.

Miesje, onze jeugdige poezedeugniet, had er geen enkele moeite mee dat Mindele bij aankomst stevig naar sigaren rook: ze eigende zich metéén haar doos toe. Het wassen van de kleertjes —echte oude wollen babykleertjes vermoed ik— scheelde al een hoop in de sigarengeur.

Wat blijft, zal de lichte verkleuring van haar gezichtje zijn: ik vermoed dat de kleur van haar gezichtje wat vergeeld is door rook of zonlicht. Overschilderen vind ik zonde, ik kijk evengoed graag naar het popje, dat dagelijks op de kast naast onze TV-bank zit. Het voordeel van composiet-popjes: je kunt ze met een iets geruster hart in een huis met kinderen neerzetten zonder glazen deurtjes ;-)

In de nek is het popje gemerkt met het composiet-nummer van Kämmer & Reinhardt: 926. De firma ontwikkelde nl. de gewoonte om de poppen heel overzichtelijk te nummeren. De 900-nummers duiden het materiaal Composiet/Masse/Papier-machée aan, de 800-nummers het materiaal Gummi, de 700-nummers zijn Celluloid-poppen en zo verder, op de Duitstalige Sammler-pagina kun je er alles over lezen en een helder overzicht van de nummers staat op deze Oostenrijkse pagina.

Enfin, tijd om de Pagina te uploaden. Het was mijn plan over alle popjes in de eerste foto iets te schrijven, — zoals over de grote baby-pop, een van mijn Favorieten, de 22, met ontbrekend tongetje, tandjes, met oogkas-chipje, gebroken vingertje, en beschadigd (maar origineel) lijfje, die ik denkend dat het een ongemerkte pop was kocht, en die later, onder de lijmresten van het pruikje, het sterlogo (met K en R eromheen) bleek te hebben. Of over het kleine fijne K*R/S&H-popje, in haar originele oranje jurkje... Enfin: dat volgt nog, is mijn plan :-)

De foto's zijn aanklikbaar voor inzoomen en bijschrift.

Op het Poppen-forum bent u welkom met poppen-vragen èn poppen-kennis.


Home | Poppen-forum | Poppen herkennen | Waarde bepalen & Prijsgids | Repareren | Poppenfoto's | Links | Contact


© Poppen 2012, 2020 - webontwerp: Jolie