Hoeveel is mijn antieke pop waard?

Door: Jolie van der Klis, uitgebreide versie van artikel in Magazine Poppen & Teddybeer nr 127


Home | Poppen-forum | Poppen herkennen | Waarde bepalen | Repareren | Foto's | Links | Contact

Antiekepoppen_collage_IMG_3803.jpg

Waarde antieke poppen

‘Wat is mijn pop waard?’

Omdat deze vraag zó vaak terugkeert, hier een handleiding waarmee u zelf de waarde van antieke poppen kunt bepalen.

0) Is mijn pop antiek, of niet?

Antieke poppen zijn zeldzaam geworden. Moderne massageproduceerde porseleinen poppen niet. Gelukkig zijn ze gemakkelijk te herkennen:

Nostalgische poppen

8 x moderne poppen. Waarde: hooguit €4,- à €8,-

Een 'moderne nostalgische porseleinen pop' is €4,- à €8,- waard. Dat is aanzienlijk minder dan een èchte antieke pop. Check dus eerst of uw pop wel ècht antiek en niet 'modern' is.

Replica-poppen, een-op-een reproducties van antieke poppen, kunnen moeilijker te herkennen zijn:

SimonHalbigs en BettyRausch repro, in het midden

Links: Antiek. Midden: Replica. Rechts: antiek. Vergelijk de pigmentkleur van de wenkbrauwen en het porselein

Een 'replica van een antieke porseleinen pop' is gemiddeld zo'n €10,- à €150,- waard, afhankelijk van de kwaliteit van o.a. de beschildering. Ook dat is aanzienlijk minder dan een èchte antieke pop. Sommige reproducties van antieke poppen zijn lastig van echt antiek te onderscheiden. Vaak geeft dan de roze binnenzijde van het hoofd uitsluitsel, helaas niet altijd. Checkt u dus eerst grondig of uw pop wel ècht antiek is.

De combinatie-pop mogen we niet vergeten. Dat zijn de poppen die door argeloze inkopers over het hoofd gezien zijn. Ofwel gewiekst inelkaargeflanst zijn, door een replica-lijf of -hoofd met antieke onderdelen te combineren:

Combi-pop

Combinatie oud/modern. Hoofdje: antiek karton met glazen ogen. Lijf: moderne replica, hout/compo, in slechte staat.

Een 'combinatie-pop' is evenveel waard als de som van de onderdelen. Bijvoorbeeld: €10,- voor het kartonnen hoofd uit 1905, en €5,- voor het moderne replica-lijf uit 1995 in slechte staat. Dit replica-lijf is als zodanig herkenbaar aan de schep-handjes en knopbenen. Checkt u dus eerst of alle onderdelen van uw pop wel ècht antiek zijn.

Uw pop heeft alle wel/niet-antiek-testen doorstaan, u concludeert dat uw gehele pop ècht antiek is en u wil graag de waarde van uw pop bepalen: Volg dan de volgende stappen:

1) Wat is het precies?

 • Welke merkjes staan op achterhoofd of nek van de pop?
 • Van welke materialen is uw pop gemaakt?
 • Welke maat is uw pop?

Hoe ziet zo'n merk er uit?

Voorbeelden van merktekens en cijfer-lettercombinaties op de achterhoofden van antieke poppen ziet u in de volgende foto's. De foto's zijn soms iets contrastrijker gemaakt voor de duidelijkheid:

HermannSt_IMG_5022.jpg Shoenau_Hoffm_IMG_5019.jpg

Links: Hermann Steiner, Germany; Rechts: Schoenau & Hoffmeister, Germany

KR_SH_116A_IMG_5016.jpg SFBJ60_Paris8sl0_IMG_5014.jpg

Links: Kämmer & Reinhardt / Simon & Halbig 116A, Germany; Rechts: SFBJ 60 Paris 8/0

WGoebelB1-5sl0_IMG_5011.jpg RevaloGerm7kwart_IMG_5009.jpg

Links: William Goebel, B1 5/0 Germany; Rechts: Gebrüder Ohlhaver, Revalo 7 ¼ Germany

Kley_Hahn_Walkure_IMG_5025.jpg Rest_Jum_merk_IMG_5023.jpg

Links: 250 Kley & Hahn, Walküre 2¼ Germany; Rechts: (Beschadigd) Jumeau-stempel

Deze gegevens zijn noodzakelijk bij het vaststellen van de maker, het type en de leeftijd van uw pop. U kunt merknamen en -nummers nazoeken op DollReference.com of gebruikmaken van een boek met niets anders dan merken en malnummers: Ciesliks Puppen-Bestimmungsbuch
Typt u de achterhoofd-tekst+nummers letterlijk in bij Google dan komt er vaak al zinnige informatie tevoorschijn. Zie bijvoorbeeld: Revalo Germany of S PB H 1909 Germany

Tip: neemt u de merknaam zo exact mogelijk over. Zo bestaat er bijv. een "Chéri" en een "Chérie", beide zijn van verschillende fabrikanten.

Zodra u heeft achterhaald van welke maker, welk type en welk materiaal (karton? porselein?) uw antieke pop is, of de kleding/pruik antiek dan wel synthetisch is, en u uw pop heeft opgemeten, kunt u verderzoeken naar de waarde van uw pop.

Gidsen_IMG_5031.jpg

2) Heb ik een prijsgids nodig?

Ja en nee. De prijsgidsen richten zich vooral op het topsegment. Perfect geklede, schadevrije, geheel authentieke poppen.

De prijsgidsen kunnen zodoende verwarrend zijn. Wanneer een pop op een internationale veiling onverkocht blijft omdat het gestelde minimumbedrag niet gehaald werd, is er meestal sprake van een veilingmeester die de pop keurig heeft opgezocht in de prijsgids. Terwijl de bieder denkt: ik zie toch echt mankementen, breuken, diepliggende, schele of hemelende ogen, synthetische pruik en kleertjes, bladderende verf...

Jan Foulke geeft in haar Guide to Dolls heldere aanwijzingen welke schade tot welk percentage waardevermindering leidt.
Andere prijsgidsjes niet, terwijl een prijsgids-prijs aanhouden voor èlke pop verkeerde verwachtingen wekt. Met als gevolg van die verkeerde verwachtingen: boze verkopers die bieders betichten van brutaal-laag-bieden. Teleurgestelde verkopers omdat de minimum-prijs niet gehaald werd.

Verouderde gidsen
Tenslotte wil ik ook nog wijzen op de verouderde prijsgidsen, van vóór 2009. De economische recessie van 2008 heeft grote impact gehad op de poppenverzamelaarsmarkt. De prijzen van en interesse voor antieke poppen is niet teruggekeerd naar het niveau van 1980-2008. Alle oudere prijsgidsen zijn zodoende onbruikbaar, tot verdriet van de vroege verzamelaars.

Wilt u een paar zoldervondsten verkopen, bespaart u zich dan de aanschaf van een prijsgids en zoek meteen naar de waarde via internet (punt 3 ;-))

Wel een prijsgids nodig als...
Wilt u zich verdiepen in antieke poppen en zeker weten wat u aan- of verkoopt, bent u van plan om een grote hoeveelheid poppen te (ver)kopen, dan zijn prijsgidsjes onmisbaar, zolang u de beperkingen ervan in acht neemt.
Jan Foulke's Guide to Dolls (2011) is dan een prima beginpunt. Sommige merken en typen poppen zijn zeldzamer dan andere: Foulke zet dat per merk, type en maat pop op een rij, compleet met een korte geschiedenis van de fabrikant en het type pop. De waarde die Foulke noemt, komt nog steeds overeen met de veilingopbrengsten, ook in Nederland.
De Duitse Puppen Preisführer van Gitta Grundmann is het meest recent bijgewerkt. Het nadeel van deze gids is wel, dat de prijzen zijn gebaseerd op de Duitse markt en de gids zich vooral richt op het top-segment. In Nederland zult u poppen niet makkelijk tegen deze hogere Duitse prijzen kunnen verkopen.

3) Zoek op internet.

Via allerlei sites, zoals AntiquesNavigator, kunt u verkoopprijzen en veilingopbrengsten nazoeken.

De beknopte online prijsgids van The SpruceCraft is alleen geschikt voor de Amerikaanse markt. Voor zeldzame poppen is deze gids redelijk, maar voor poppen die in Europa veel voorkomen en in de VS minder, wekt de gids verkeerde verwachtingen.

Op Ebay kunt u de bedragen die een pop in Europa opbracht nakijken, wat handig is voor actuele prijzen en opbrengsten. Ga op Ebay.nl naar "Uitgebreid zoeken" en vink "Verkochte aanbiedingen" aan. Laten we daar als voorbeeld 'Armand Marseille 390' invullen, de meest voorkomende antieke pop:

UitgebreidZebay.jpg

Kiezen we voor 'verkocht in Europese Unie,' dan ziet u dat de duurste Armand Marseille-pop werd verkocht voor €217 euro.

UitgebreidZoeken

De goedkoopste poppen, met losse hoofdjes of schade als vergane pruiken, losse of ontbrekende oogjes, breuken, ontbrekende vingers, losse ledematen, brachten zo'n €9,- à €30 euro op:

UitgebreidZebayAMlaagste.jpg

Ter vergelijking: Gitta Grundmann's Puppen Preisführer 2019/2020 meldt €400-€450,- voor een Armand Marseille 390 in topstaat. Terwijl Jan Foulke's Guide to Dolls per maat en type 390 een prijs opgeeft, variërend van $100- $800,-.

Het 'gemiddelde' zegt —bij zoveel prijsvariatie— dus nog weinig over ùw pop. De pop op uw zolder, of de pop die u graag wilt aanschaffen.

4) Kijkt u zo eerlijk mogelijk naar de gebruikssporen of schade

...van uw pop. Is de pruik vervangen door een moderne synthetische pruik? Zijn de ogen vastgezet of vervangen? Schijn met een lampje in het hoofd van de pop, en kijk of er onzichtbare breuken —haarlijnen— aan het licht komen.
Caveat emptor: een breuk die zònder lamp ook zichtbaar is, is geen haarlijn, maar een breuk. Sommige verkopers noemen alle breuken steevast 'haarlijnen'. Zelfs een bruin-gelijmde breuk. Blijf dus op uw hoede bij het woord 'haarlijn.'

prieur-hoofdje-lamptest-zij.jpg prieur-hoofdje-lamptest.jpg

Schijn licht door het hoofd, om breuken op te sporen. Ook bij aankoop mag u deze test verwachten.

Per schade-onderdeel trekt u een percentage van de waarde af:

 • Voor kleine speelschade als oppervlakkige vlekjes of een gebroken vingertje, trekt u zo'n 10 à 15% van de waarde van de pop af.
 • Heeft uw pop onder de pruik, op het achterhoofd, een haarlijn of breuk, dan vermindert dit de waarde van uw pop met 20 à 35%.
 • Breuken en reparaties in het gezicht van de pop, doen de waardenog sterker verminderen: rekent u dan op een waardevermindering van 75%.

Dit blijkt ook uit de verkoopsprijzen uit bovenstaande Ebay-voorbeeld: AM 390-poppen met breuken in het hoofd werden verkocht voor rond de €30,-

Vastgelijmd kopdeksel
Een ander risico-punt is een vastgelijmd kopdeksel. Wanneer u een pop koopt of verkoopt waarvan het kopdeksel is vastgelijmd, kunt u het hoofd niet controleren op breuken. Trekt u de lijm nooit zomaar los. U kunt beter het karton van het kopdeksel opofferen —als het per se los moet— dan dat u het risico loopt het hoofdje te beschadigen. Kortom: zo'n met velpon of bisonkit vastgelijmd kopdeksel geeft een waardevermindering.

Tip: wilt u het kopdeksel vastzetten, gebruikt u dan zuurvrije tape.

Pruikloos, naakt en vuil?
Toch kan óók een pop met een gaaf hoofdje slechts de helft waard zijn van de lonkende bedragen in prijsgidsjes of op veilingsites.

 • Is uw pop elastiekloos, pruikloos, naakt en vuil?
 • Zijn de slaapoogjes ooit vastgezet, of liggen de oogjes los in het hoofd?
 • Is de verf van het lijf gebarsten, of overgeschilderd?

U kunt haar dan aanbieden als "Zoldervondst", tegen een gereduceerd tarief. De koper zal moeten investeren om de pop weer in orde te krijgen. Die investering kan zelfs ...prijziger zijn dan de waarde die de pop na restauratie krijgt.

5) Wat zijn de pluspunten van uw antieke pop?

Is ze in originele staat en geheel onbeschadigd? Heeft ze haar eigen originele kleertjes en schoenen, de originele pruik, de originele doos misschien? Of heeft ze een hele garderobe, van echte zijde, met handgeklost kant, antieke details? Heeft ze een extra bijzondere pruik, bijvoorbeeld met twee lange vlechten? Voor de pluspunten mag u een bedrag extra rekenen. Dat zijn de poppen die soms zelfs meer opbrengen dan het gemiddelde bedrag in de prijsgidsjes. De poppen die u eerder vindt bij topverkopers, bijvoorbeeld op Rubylane, dan 'zomaar ergens op Marktplaats.'

6) Waarom is er verschil tussen inkoop- en verkoopprijzen?

Wanneer u als onbekende verkoper een pop aanbiedt op een platform zoals Marktplaats, zult u merken dat u lage biedingen krijgt. Dat heeft verschillende oorzaken, zowel eerbaar als oneerbaar:

 • De koper is bang voor een miskoop, bang dat u mankementen niet heeft opgenoemd.
 • De koper is bang dat u de pop slecht verpakt en de pop beschadigd zal raken bij versturen, wanneer ophalen niet mogelijk is.
 • De koper hoopt wellicht dat u geen waarde hecht aan de pop, de pop u in de weg zit, en u er snel vanaf wil.
 • De koper hoopt dat u geen kennis heeft van de pop, niet beseft wat de waarde ervan is, en hoopt dat hij uw pop met winst kan verkopen.

Hou de eer aan uzelf
Hoe naar of oneerbaar dit laatste ook is, de brutale opkoper die voor een paar tientjes naar uw kostbare pop hengelt, gaat u niet meteen schelden bij een laag bod.
Dat brutale opkopers bestaan, staat vast. Helaas. Ook ik zie de tientjes-biedingen vaak met lede ogen langskomen. Toch kan ook een laag bod een oprecht bod zijn.
Heeft u de antieke pop misschien gekocht vóór 2008, in de periode dat de prijzen hoger lagen en vraagt u de prijs uit die periode? Is de informatie in uw advertentie toereikend? Kan de koper bang zijn voor een miskoop omdat uw foto's onduidelijk zijn? Of zijn uw foto's duidelijk, terwijl uw tekst eufemistisch is —noemt u een vies, gebroken popje ietsje bespeeld? noemt u gelijmde breuken haarlijnen? gespoten porselein 'biscuit'? karton 'gespoten porselein'? vervangen handjes 'helemaal authentiek'?— waardoor de bieder bang is voor een miskoop? Uw lage bieder hoeft kortom geen trol of malafide opkoper te zijn. Kijkt u zelf ook nog eens eerlijk en kritisch naar uw advertentie. De pop van uw oma zal voor u —uiteraard— emotionele waarde hebben, maar de koper ziet de barsten, gebroken vingers en vlekken. Gelukkig beseffen veel (ver-)kopers dit, en zijn het alleen de uitzonderingen die boos gaan schelden.

Vertrouwen
Een topverkoper zal van deze punten niet snel last hebben. Bij een topverkoper kan ik er op vertrouwen dat ze precies weet en vertelt wat ze verkoopt. Niet alleen door kennis en ervaring, maar ook door het gebruik van UV-black-light, waarmee reparaties op te sporen zijn. Bovendien kan ik erop vertrouwen dat mijn aankoop goed en veilig verpakt aankomt. Veilig verpakkingsmateriaal kost geld. Een topverkoper kan al met al terecht een hogere prijs vragen.

Risico
Bedenk dat iedereen, verzamelaar of topverkoper een risico neemt bij de inkoop: pas als je een pop op de veiling afhaalt, kun je zien of de pop goed is ingeschat door de veilingtaxateur —helaas niet altijd— en dat geldt voor vrijwel elke plek waar een verkoper inkoopt. Ook op Marktplaats of Ebay zijn lang niet alle omschrijvingen van antieke poppen juist.

Reizen en inspanning
Sommige gespecialiseerde verkopers maken reizen, ook naar het buitenland en bezoeken daar antiekmarkten. Ook dit zal zich vertalen naar de prijs, al staat daar een bijzondere pop tegenover.

Er zijn, kortom, heel veel factoren die het verschil tussen inkoop- en verkoopprijs kunnen verklaren.

Bied zoveel mogelijk informatie
Informatie-bieden is dus altijd het toverwoord, of u nu eenmalig een pop verkoopt of een hele verzameling aanbiedt. Hoe beter de informatie, de foto's, de beschrijving van uw pop en de herkomst is, hoe beter uw opbrengst en klanttevredenheid zal zijn.

7) Verpakken

Tenslotte, als u een pop besluit te verkopen en per post te versturen, verpakt u uw pop dan zó, dat ze het stress-proces van het vervoer kan doorstaan. Kort: ingepakt in bubble wrap, in een doosje in een doos, beide afgevuld met schokdempend materiaal. Zie inpaktips op eurosender.com. Daarmee bespaart u uzelf en de koper de teleurstelling van een gebroken pop.

8) Uniek (Disclaimer ;-))

Van elke antieke pop bestaat er maar één: dankzij het handwerk zijn er nooit twee exact identieke poppen. Deze handreiking is dus slechts een hulpmiddel bij het bepalen van de waarde van een pop.

De ene koper vindt een pop fantastisch en heeft er een flink bedrag voor over, en de andere koper ziet er helemaal niets in. Uiteindelijk heeft elke antieke pop zijn of haar eigen geschiedenis en uitstraling. En die valt, net als smaak, niet in een puntenlijst te vatten :-)

BaehrProschild_309

9) Prijslijst Nederlandse markt

Disclaimer bij het gebruik van de prijsgids. Deze prijsgids is gebaseerd op openbare gegevens, veilingopbrengsten van de afgelopen paar jaar, 2019/20. Een enkele zeldzame pop zal iets langer geleden voor het laatst verkocht zijn. Of: alleen verkocht zijn in de VS. Dan kan het zijn dat de prijs uit 2017/18 is, of in US-dollar is aangegeven. Deze lijst is zeker niet compleet. Voor een compleet overzicht zult u zelf alle veilingen moeten volgen ;-) mij ontbreekt de tijd daarvoor ;-)

Elke verkoop subjectief
Leest u de gegevens zorgvuldig, u zult zien dat verkoop subjectieve kanten heeft: sommige poppen gaan voor een te groot, en sommige voor een te klein bedrag weg. Ook zult u zien dat schade aan de pop vaak de prijs omlaagdrukt. Ook vuil drukt de prijs: zo kan één wasbeurt €48,- opleveren. Tegelijk begrijp ik ook dat niet elke verkoper de kleertjes in de wasmachine stopt: bij antieke kleding blijft er dan letterlijk niets van over ;-}

U kunt geen rechten ontlenen aan deze prijslijst.
Zoals gezegd is elke verkoop subjectief en elke pop uniek, zelfs als ze van hetzelfde merk, malnummer en maat is. Ook is elke koper uniek, met eigen beweegredenen om een groot bedrag voor een pop te bieden.
De lijst is met veel aandacht en zorg samengesteld, desondanks kunnen typfoutjes of HTML-codeerfoutjes voorkomen. We kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor problemen ontstaan door fouten.

Hoe gebruikt u deze lijst?
U kunt merk, malnummer en maat van uw pop opzoeken, en kijken wat vergelijkbare poppen hebben opgebracht. Heeft uw pop meer schade of juist meer pluspunten dan de poppen in de beschrijvingen? Dan kunt u uw vraagprijs bijstellen.
Uiteraard is een recente opbrengst van een vergelijkbare pop maar een indicatie, een garantie dat u hetzelfde bedrag kunt vragen is het nooit. Maar u hééft dan tenminste een indicatie... :-)

Prijslijst

© Jolie van der Klis, eigen markt-/veilingonderzoek: openbare gegevens
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

Alle poppen zijn van biscuit-porselein en antiek, tenzij anders vermeld
Alle tekst in bijzonderheden is geschreven door mij, op basis van de foto's en geboden informatie.
Alle prijzen zijn opbrengsten, exclusief veiling-/verzendkosten. Deze vormen een indicatie van de waarde, maar zijn niet in alle gevallen geheel terecht.
Merk: Bijzonderheden: Maat: Prijs:
A
Alfred Lanternier et Cie, Fabrication Française, Limoges, Chérie 6 Biscuit hoofd met kenmerkende 'iets drogere' Limoges beschildering; glazen ogen waarvan 1 schade; oorbelgaatjes; 9delig Frans lijf type Jumeau/SFBJ, oud/sleets maar mooi model jurkje, onderkleding, sokken ± 45cm ± € 125,-
Alfred Lanternier et Cie, Fabrication Française, Favorité No 6, Ed Tasson, AL & Cie Limoges Grote paperweight ogen, oorbelletjes, orig. echt-haren pruik met pijpekrullen, 9delig stevig Frans lijf type Jumeau, verfverlies, oud jurkje, oude kleding, schoentjes ± 50cm ± € 420,-
Alfred Lanternier et Cie, Limoges Fabrication Française Fijnbeschilderd biscuit gezichtje, Jumeau-uitstraling (maar met iets grover porcelein en drogere beschildering dan Jum.) slaapogen, oorbelletjes, 11delig lijf, oud jurkje ± 56cm ± € 250,-
Alt, Beck & Gottschalck - 1352 30, 1912 Karakterbaby, 5delig babylijf, slaapogen, antieke kleding ±30 cm ± €125,-
Alt, Beck & Gottschalck - 1352 23, Germany, 4 Karakterbaby, slaapogen, 5delig babylijf met lichte speelschade, mogelijk orig pruik, oude mogelijk antieke kleding waarschijnlijk niet origineel ±25 cm ± €110,-
Alt Beck & Gottschalk 1361 40 Made in Germany Gaaf biscuit hoofdje karakterbaby; slaapogen (mist veel wimpers), open mondje, 4 tandjes; gevederde wenkbrauwen; 5 delig babylijf; mist 1 vinger, verder goede/redelijke staat: lichte speelschade; oud pruikje, katoenen jurkje met kant ± 40 cm ± € 92,-
Alt, Beck & Gottschalck - 1361 55, 1912 Karakterbaby, 5delig babylijf, slaapogen ±55 cm ± €250,-
Alt, Beck & Gottschalck - 1362 3½ Gaaf hoofdje met slaapogen, redelijk 11delig Duits lijf, warrig oud pruikje, antiek jurkje, onderkleding, muts, kousjes en schoenen ±60 cm ± €280,-
Armand Marseille 1894 DEP 8 Mooie blauwe slaapogen, gerestaureerde breuk in hals, handjes bijgeschilderd, 11delig Duits lijf, vernieuwde pruik met pijpekrullen, antieke kleding, ondergoed, sokken en schoentjes ±56 cm ± €190,-
Armand Marseille 1894 DEP A 1½ M Germany Mooie blauwe vaste ogen, gaaf hoofdje, 11delig vroeg Duits lijf met stok(boven)beentjes, blond mohair pruikje, iets vervilt, antiek jurkje ±40 cm ± €160,-
Armand Marseille Floradora A2M Germany Gaaf hoofdje met schouderstuk en slaapogen, biscuit handjes/onderarmen, gemerkt lederen lijf, 2 pruikjes waaronder orig. mohair met nieuw stoffen bloemenkransje; moderne nostalgische kleding ±53 cm ± €160,-
Armand Marseille Mabel Germany Gaaf hoofdje met schouderstuk en slaapogen; gelede armen en handjes v hout/compo, lederen lijf, (morgelijk orig.) mohair pruikje (iets vervilt); antieke/oude (m sleetse plekken) kleding ±69 cm ± €200,-
Armand Marseille Floradora A2½M Made in Germany Biscuit hoofdje op schouderplaat; mooi beschilderd, sprekende grote bruine slaapogen (was is deels van oogleden af); reliëf/gevederde wenkbrauwen; zeildoek lijf met compo onderarmen/handen; gemerkt washable Dolls Germany;, naden zijn los bij de knie; orig, echt haren pruikje; katoenen jurkje ± 57cm ± € 122,-
Bähr & Proschild, Germany 309 / 5 Gaaf biscuit hoofd/borstplaat, slaapogen, lederen lijf, compo armpjes, blonde echt-haren pruik, antieke kleding klederdracht ±36cm ± €65,-
Bähr & Proschild, Germany 309 / 7 Gaaf biscuit hoofd/borstplaat, slaapogen, lederen lijf met compo armpjes en beentjes, rode mohair pruik, oude, mogelijk antieke kleding, mutsje ±45cm ± €320,-
Bähr & Proschild, Germany 309 / 8 Gaaf biscuit hoofd/borstplaat, slaapogen, lederen lijf, blonde oude (orig?) pruik, mogelijk antieke kleding en hoed ±50cm ± €350,-
Bähr & Proschild, Germany 309 / 10 Gaaf biscuit hoofd/borstplaat, glazen ogen, lederen lijf, armen licht losgeraakt bij schouders, celluloid onderarmen en handjes, blonde echt haren pruik, te grote nieuwe kleding naar oud model, hoed ±50cm ± €125,-
Armand Marseille C 328 H - DRGM 267/1 Zeldzame Vollkopf, 5-delig baby-lijf, mist vingers en tenen; oude, vuile en (eerlijk vermelde) doorrookte kleding, 1913 ±37 cm ± €122,-
Armand Marseille Dreambaby 341/3K Gesloten mond, type 'solid'/'Vollkopf', 5delig baby-lijfje, antiek doopjurkje, mutsje, gehaakt onderbroekje ±30 cm ± €120,-
Armand Marseille Dreambaby Gesloten mond (type 341), 'solid'/'Vollkopf', stoffen lijfje, oud mog. orig. hansopje ±35 cm ± €75,-
Armand Marseille Dreambaby A.M. Germany 351 1.K Gaaf buiscuit hoofd type 'solid'/'Vollkopf', glazen slaapogen; open mond m twee tandjes (type 351); composiet babylijfje in goede staat; handgebreide goedpassende wollen kleertjes ±30 cm ± €100,-
Armand Marseille, type 351 gemerkt AM Gespoten hoofdje, 5 delig karton/compo baby-lijf, oud sleets jurkje, verwijderde mamastem ±39 cm ± €51,-
Armand Marseille AM 7/0, type 370 met schouderplaat Biscuit schouderhoofd en armen/handjes, mist 1 duim, witgeworden neusje, enkel-streek-wenkbrauwen, lederen lijf in gemiddelde staat, originele pruik, oud jurkje ±35 cm ± €50,-
Armand Marseille, type 370 met schouderplaat Biscuit schouderhoofd met vaste glazen ogen, compo armen/handjes met verfverlies, gevederde wenkbrauwen, roze-achtig stoffen lijf, originele dunne pruik, origineel gekleed in Zeeuwse klederdracht met klompjes, rode kralen, met stikken/muts-ijzers ±46 cm ± €30,-
Armand Marseille 370 AM 2 DEP Biscuit schouderhoofd en armen/handjes, slaapogen, gevederde reliëf-wenkbrauwen, lederen lijf in mooie staat, originele pruik, passende kleding van kant en zijde, ondergoed kousjes leren schoentjes, draagt poppensierraadjes ±50 cm ± €200,-
Armand Marseille 370 AM 2½ DEP Biscuit schouderhoofd, compo armen/handjes, slaapogen, gevederde reliëf-wenkbrauwen, lichte 'cheek-rub"-vlekjes, lederen lijf in mooie staat, originele mohairpruik met vlechten, handgemaakte mogelijk nieuwe kleding, kousen, geen schoentjes, rieten hoedje met stoffen bloemen ±56 cm ± €180,-
Armand Marseille 370 AM 8 DEP Biscuit schouderhoofd, slaapogen, gevederde wenkbrauwen, vuil rond neus en ogen, vlekjes; zeildoek-lijf met gelede houten armen, compo handjes, en ditto compo onderbenen; lange, echt haren pruik; jurkje, gehakt mutsje, onderjurkje, kousjes ±60 cm ± €145,-
Armand Marseille 370 AM 4 DEP Biscuit hoofdje met gelijmde breuk in schouderplaat; leren lijf met gelede armen; orig, echt haren pruikje; oud jurkje, schoentjes ± 60cm ± € 100,-
Armand Marseille 370 AM 8 DEP Biscuit schouderhoofd en armen/handjes, slaapogen, gevederde reliëf-wenkbrauwen, klein bakfoutje op schouder, zeildoek-lijf in mooie staat, originele pruik lang haar, passende kleding met antiek kant, antiek ondergoed, onderjurkje, kousjes, leren schoentjes, muts ±62 cm ± €163,-
Armand Marseille Germany 370 A 3 M Biscuit schouderhoofd, armen/handjes; slaapogen, gevederde wenkbrauwen, stof/leren lijf in goede staat, originele pruik met lange vlechten, oude kleding ±58 cm ± €140,-
Armand Marseille 390 A 0½M Slaapogen; ruw 5 delig kartonnen lijf in slechte staat, korte vingers, opgeplakte sokken van gaasverband en aangenaaide schoenen; oud vervilt opgeplakt pruikje; keurige niet-antieke kleding ±42 cm ± €61,-
Armand Marseille 390 A1½M Mooie bruine slaapoogjes, veel verfverlies houten armpjes en handjes, stoffen lijfje (mogelijk niet orig. bij dit type hoofdje), bruin pruikje ±40 cm ± €75,-
Armand Marseille 390 A2½M Gespoten porselein, 5delig sta-kinderlijf compo, slechte mohairpruik, schaars gekleed ±43 cm ± €70,-
Armand Marseille 390 A2½M Keurig 11-delig geleed Duits lijf, gemerkt, engelachtig wit pruikje ±43 cm ± €70,-
Armand Marseille Germany 390 A4M Slaapogen openen te ver, 11delig verfverlies deels overgeschilderd Duits lijf, oude mohair pruik, oude sleetse kleding ±52 cm ± €160,-
Armand Marseille 390 A4M Beschadiging (hap uit) bij halsopening, 11delig overgeschilderd Duits lijf, oude donkerblonde pruik, oude (mogelijk niet-antieke) kleding ±52 cm ± €170,-
Armand Marseille 390 A5M Gaaf hoofdje, geleed 11-delig Duits lijf m. restauratie aan buik/borst, orig. pruik met strik, antieke kleding en schoentjes ±55 cm ± €140,-
Armand Marseille 390 A6M Keurig 11-delig geleed Duits lijf, orig. blonde pruik, div. antieke kleding ±54 cm ± €170,-
Armand Marseille 390 A6½M Stoffige staat. Ogen sluiten niet. Redelijk 11-delig geleed Duits lijf, breuk-schade aan handjes, blond pruikje, eenvoudig sleets (niet antiek) zomerjurkje, geen schoenen, verder bloot ±58 cm ± €150,-
Armand Marseille 390 A7M Keurig 11-delig geleed Duits lijf, oud mohairpruikje, mohair wimpers intact, nagemaakte antieke jurk ±60 cm ± €242,-
Armand Marseille 390 A9M Gaaf hoofdje slaapogen, wimpers, licht bespeeld 11-delig geleed Duits lijf, oud pruikje, (mooie) oude, iets sleetse kleertjes meegeleverd ±60 cm ± €110,-
Armand Marseille 390 A9M Gaaf hoofdje slaapogen, keurig 11-delig geleed Duits lijf (1 been bijgewerkt), oud pruikje, matrozen-jurkje naar oud voorbeeld ±65 cm ± €149,-
Armand Marseille 390 A11M Vroege AM, stokbenen, lijf in slechte staat, niet antiek gekleed ±70 cm ± €110,-
Armand Marseille 390 A14M Gaaf biscuit hoofd, slaapogen m mohair wimpers, open mondje, tandjes; gaaf orig. 11-delig geleed Duits lijf in goede staat, echt haren pruik lang haar; antieke jurk; schoentjes ±72 cm ± €250,-
Armand Marseille Germany 390n A3/0M Biscuit hoofdje, ogenschijnlijk gaaf, op 5delig geperst karton/compo stababylijf in slechte staat. Armkom ingedeukt, lijfdeel vreijwle geen lak/verf meer, zijnaden en nieten van lijf zichtbaar; scheuren in lak van benen bij de karton-naden; oud pruikje, modern tie-dye jurkje, ondergoed, kanten hoedje. 30 cm € 25,-
Armand Marseille Made in Germany, 390n DRGM 246 A.0.M. Biscuit hoofdje gaaf, slaapoogjes los, enkelstrooks wenkbrauwen; lijf in slechte staat, bovenbeen bij knie-gewricht afgebroken; slecht elastiek; antiek echt haren pruikje; nieuw jurkje met hoedje naar klassiek model; ondergoed en onderjurkje, nieuwe schoentjes/sokjes ± 39cm ± € 60,-
Armand Marseille 390n DRGM 246/1 A 2/0 M 11-delig geleed Frans SFBJ lijf, antieke kleding, oud pruikje ±43 cm ± €150,-
Armand Marseille 390n DRGM 246/1 A 7 M Germany Slaapogen, 11-delig geleed Duits lijf, antieke kleding, oud pruikje ±56 cm ± €170,-
Armand Marseille 390n A 8½ M 11-delig geleed Duits lijf met speelschade en verfverlies, mist 1 vinger, oude sleetse kleding (onderjurk), mooi pruikje ±60 cm ± €180,-
Armand Marseille 390n DRGM 246 A 10 M Ogen sluiten niet goed, 11-delig geleed Duits lijf, verfverlies handjes, echtharen pruik, oude mogelijk antieke jurk, nieuwe sokken, geen schoenen ±67 cm ± €340,-
Armand Marseille, Germany 990 A4/0M Biscuit hoofdje, slaapogen, 5 delig baby-lijf in lichtbespeelde staat, mohairpruikje, antiek jurkje, onderbroekje en mutsje ±27 cm ± €55,-
Armand Marseille, Germany 990 A7M Biscuit hoofdje, slaapogen m winpertjes, 5 delig baby-lijf in goede staat, nieuw blond mohairpruikje in orig stijl, antiek jurkje met bijpassend ondergoed ±48 cm ± €220,-
Armand Marseille, Germany 990 A12M Biscuit hoofdje, 5 delig baby-lijf, echt haren pruikje, oud doopjurkje ±55 cm ± €91,-
Armand Marseille 992, A6M Gespoten hoofdje compo? (niet vermeld, slechte foto), diepliggende oogjes; vijfdelig babylijf aan de kleine kant vergl bij hoofd; beschadigd/afgebroken voetje; mamastem ontbreekt: rug provisorisch dichtgeplakt; mogelijk hedendaagse kleertjes: jasje/mutsje/teddybontkraagje ±38 cm € 27,-
Armand Marseille 996, A3M Gaaf biscuit hoofdje, slaapogen m wimpers, tongetje, gaaf 5 delig compo-lijfje, orig. mohair pruikje, oud luierbroekje en onderjurkje, antiek overgooiertje en kanten mutsje; met klein celluloid popje ±40 cm € 132,-
Armand Marseille Köppelsdorf, Germany 996, A3M Biscuit hoofdje, 5 delig compo-lijfje lichte speelschade vingertjes, orig. pruikje, orig wimpers, tongetje, oud jurkje ±40 cm ± €160,-
B
Bähr & Proschild, Germany 585 Gaaf biscuit babypopje, vaste glazen ogen, bespeeld origineel lijfje, orig mohair pruikje, oud, iets te groot jurkje ±22cm ± €60,-
(Geo.) Borgfeldt & Co, Germany 'Pansy IV' Gaaf biscuit met slaapogen, vroeg 11delig Duits lijf met verfverlies, mooie oude pruik, mogelijk antieke kleding en schoentjes ±64cm ± €150,-
Bru Jne 2 Geheel gave, zeldzame Bébé van Leon Casimir Bru, fijnbeschilderd biscuit hoofdje op losse biscuit schouderplaat m borstpartij; paperweight spiraal-iris-ogen; gesloten mond; oorbellen; lederen lijf in excellente conditie met leer over hout bovenarmen, biscuit onderarmen en mooie handjes; mohair pruik op kurken kopdeksel; orig zijden jurkje en onderkleding; C.C.-gemerkte lederen schoenen; antieke hoed; circa 1882 ±30cm ± $24.000,- (dollar)
Bru Jne 9 Volledig gave, zeldzame Bébé van Leon Casimir Bru, fijnbeschilderd biscuit hoofdje op losse biscuit schouderplaat; paperweight ogen; gesloten mond m tongpunt tussen lippen; oorbellen; lederen lijf in excellente conditie met biscuit onderarmen en handjes, fijngevormd; mohair pruik op kurken kopdeksel; orig zijden jurkje van Bru couturier en onderkleding; 'Bru Jne 9'-gemerkte lederen schoenen; antieke hoed; circa 1883 ±58cm ± $31.000,- (dollar)
C
Catterfelder Puppenfabrik, 2 ½ 264 Antiek gekleed, vervangen pruik ±52 cm ± €188,-
Celba, geen merken/malnrs vermeld Celluloid pop, gemodelleeerd kort kapsel, krul op voorhoofd; glazen ogen met wimpers;ogenschijnlijk gaaf maar weinig foto's; 5delig stalijf, nieuw jurkje naar oud model, sokjes, schoentjes 48 cm € 30,-
Celba, gemerkt met Waternimf mèt kroon in schild (=jaren '30) 60 Geheel van celluloid, jongetje met glazen ogen en gemodelleerd haar, gesloten mondje; in goede staat; gekleed in Volendammer (jongens-)klederdracht met klompjes ± 65cm ± € 40,-
CM Bergmann, Waltershausen, Germany, 1916, 5 Gaaf hoofdje, slaapogen, wimpers bijna weg, opnieuw gekleed in oude stijl, redelijk 11delig Duits lijf (verfbarsten bij halskom e.a. gewrichten, speelschade aan handjes), echt haren pruik, bijpassend hoedje, schoenen, sokjes ±54 cm ± €200,-
'Columbia', Duitse pop (Mogelijk: Armand Marseille/Bergmann/Hartmann/Borgfeldt) Bisque, iets naar rechts gedraaid hoofd op schouderplaat, glazen slaapogen, bisque handjes/onderarmen, lederen lijfje met stoffen onderbenen, originele kleding en onderkleding in goede staat, echt haren pruik (lang haar) ±50 cm ± € 120,-
Cuno & Otto Dressel, Germany Bisque hoofd/schouderstuk, vaste glazen ogen, celluloid handjes, lederen lijfje, originele kleding en onderkleding in goede staat, echt haren pruik (lang haar) ±50 cm ± € 110,-
D
Duval-Denis, DD Zeer zeldzaam, 1861 - 1863. Fashion doll. Glanzend porseleinen, geheel gaaf hoofd met schouderstuk, fijn beschilderd, glazen ogen; gemerkt BTGE SGDE op borststuk. Leren lijf, in goede staat, gemerkt: Brevetée D.D. SGDE, apart gestikte vingers. Antieke kleding met handgeklost kant, onderkleding, geen schoenen. Originele mohairpruik en orig kurk kopdeksel. ±34 cm ± $2.850,- (dollar)
Denamur, zie ED, Etienne Denamur
E
Eisenmann & Co. Einco - 0 - ('voor Heubach') karakterbaby Bisque hoofdje beschilderde oogjes/haartjes, "Vollkopf", compo 5delig babylijfje met lichte speelschade (lak barstjes in nek); antiek hemdje, gehaakte muts, handgemaakt beertje ±(onbekend) cm ± € 190,-
Eisenmann & Co. Einco - 1 - karakterbaby Bisque hoofdje beschilderde oogjes/haartjes, "Vollkopf", compo 5delig babylijfje met speelschade; gepaste (antieke maar niet originele) babykleertjes ±28 cm ± € 90,-
Ernest Villain de Forchies-la-Marche, Belgie, "EVF", 1932 Hoofd van compositie, glazen slaapogen, 11delig lijf van hout/geperst karton, 1 missend vingertje; echt haren pruik; gekleed in modern zomerjurkje en onderjurkje, sokken ±73 cm ± €91,-
Etienne Denamur E13D Déposé Twee haarlijnen breuken in voorhoofd, zonder kleding, zwaar antiek lijf met speelschade en scheur, loenzende paperweight ogen, oorbelgaatjes ±80 cm ± €550,-
(toegeschreven aan) Eugène Barrois, Fashion Lady (toegeschreven aan) Eugène Barrois Fashion Lady uit 1880; gaaf bisque hoofd op los bisque schouderstuk; Glazen ogen vast, gesloten mond, geen oorbelgaatjes; geheel lederen lijf in redelijke staat (enkele oplap/patch-reparaties), lederen vingers apart gestikt, smalle taille; Zijden jurk, laat-19e-eeuws mode met veel detail, fijn kant, hoed met kant en riet, antieke mohair pruik op kurken kopdeksel, los, binnenzijde van hoofd inspecteerbaar
(Opm.: toegeschreven aan d.w.z, onduidelijk of dit daadwerkelijk EB is)
±33 cm ± $1550,- (dollar)
F
Fleischmann & Blödel, SFBJ Eden Bébé 2/0 Breuklijn in achterhoofd, 5- delig Frans compositie-lijf met speelschade, antieke kleding, kousen, schoenen en pruik ±39 cm ± €150,-
Fleischmann & Blödel, Eden Bébé Paris 11 Deposé Gaaf biscuit hoofdje, mooi beschilderd, paperweight ogen, open mond, oorbelletjes; Orig. lange echt-haren pruik; Orig. 5delig lijf, type houten bolkop gewrichten armen/benen; antiek jurkje en mutsje ±57 cm ± €1.200,-
François Gaultier F 3/0 G op schouderplaat Petite dame met geschilderde oogjes, schouderplaat, gesloten mondje, gaatjes voor oorbelletjes, echt haren pruikje met licht vervilte pijpekrulletjes, vastgeplakt; compo onderarmpjes, rode lijnen tussen vingertjes; kleding onduidelijk: een soort nagemaakte klederdracht, mogelijk deels van later datum; sokjes en schoentjes ±27 cm ± €144,-
François Gaultier F 3/0 Geheel gaaf biscuit hoofdje; vaste glazen ogen, gesloten mond; lederen lijfje met smalle taille, separaat gestikte vingers; geheel origineel gekleed als waarzegster; beborduurd fluwelen jurkje met veel punten/belletjes, kraaltjes, toverstokje en rijkversierde puntmuts; lange rok bestaand uit vele harmonica-gevouwen voorspellingspapiertjes, Franstalig; circa 1885 ±36 cm ± $3.220,- (dollar)
François Gaultier F.G in scroll Petite dame met geschilderde oogjes, schouderplaat, gesloten mondje, (plastic?) oorbelletjes, kurken kopdekseltje, blond pruikje met vlechtjes, sleets antiek jurkje, stoffen lijfje met compo armpjes, niet afgewerkte sokjes en schoentjes ±26 cm ± €111,-
François Gaultier F.G. in scroll, gesloten mond Gaaf bescuit hoofdje, kurken hoofddeksel, paperweight ogen, oorbellen, gaaf + orig Frans lijf, orig echt haren pruik, kurken hoofddeksel, orig antiek gekleed, jurk, jas, hoed, schoenen ±58 cm ± €2900,-
François Gaultier F. 11 G. (blokletters) Geheel gaaf biscuit hoofdje mollig gezichtje, bleke teint, paperweight ogen, gevederde wenkbrauwen, gesloten mondje, oorbelgaatjes, mohairpruik op kurken kopdeksel; orig. geleed Frans lijf, gekleed in orig onderkleding en kostuum met origineel label van het Parijse warenhuis Au Louvre; laarsjes en muts; circa 1882. ±69 cm ± $5000,- (dollar)
Franz Schmidt, Germany, F. S&Co 1272 / 45 Deponiert Karakter babypopy, hoofd gaaf type 'Solid'/'Vollkopf', glazen slaapogen, open mondje tandjes, sprekend gezichtje m. kuiltjes in wangen, 5delig babylijf in goede staat, wat verfverlies bij vingers; gekleed in oud matrozenpakje en onderbroekje ±50 cm ± €200,-
Franz Schmidt, Germany, S&C, Simon Halbig, 14 Bijna gaaf hoofd: stukje van oor af, slaapogen met wimpers, 11delig Duits lijf, schade aan vingertjes, oorbellen, gekleed in nieuwe jurk naar antiek Frans model, ondergoed, sokken, leren schoentjes ±62 cm ± €240,-
Franz Schmidt, Germany, gemerkt: F.S.& Co Geheel composiet, flirt-/ links-rechts beweegbare-slaap-glasogen met wimpers (wimpers voor zeker driekwart nog aanwezig); echt haren pruikje; 5delig sta-babylijf; goedwerkende mamastem; gemaakt in de jaren '30; keurig (recent) katoenen jurkje; 48 cm € 70,-
Franse poppen, ongemerkt, zie onderaan Unis France Let ook op andere Franse kenmerken, zoals laag achterhoofd/schuine hoofdafkanting
G
Goebel, zie WG, William Goebel
"Germany" (Mogelijk: Armand Marseille) Marotte Rammelaar Biscuit hoofdje op stok, met (haperend) muziekdoosje, enkel-streek wenkbrauwtjes, glazen oogjes, breuklijntje in oogkas, harlekijnskleertjes met belletjes, mogelijk antiek ±37 cm ± €190,-
Gans & Seyfarth, G. & S. 3, Germany Gaaf bescuit hoofdje met slaapogen, mohair wimpers, redelijk 11delig Duits lijf schade bij gewrichten, hedendaagse kleding van synthetisch fluweel, naar oud model, oude schoentjes, oud echt-haren (kort) pruikje ±56 cm ± €160,-
Gans & Seyfarth, G. & S. 3, Germany Gaaf bescuit hoofdje met slaapogen (sluiten slecht), redelijk 11delig Duits lijf, verkleuring bij schouders bovenlijf, echt-haren pruikje met pijpekrullen, oud jurkje, geen schoenen ±58 cm ± €170,-
Gebrüder Kühnlenz, Gbr K 44-30 Dep Gaaf bescuit hoofdje met paperweight ogen, oorbelletjes; Duits, gemaakt voor Franse markt: Frans brevette lijf/type SFBJ 1925-30, antieke onderjurk, zijden jurkje, muts met linten en kant, geen schoenen, pruik met lang haar ±56 cm ± €130,-
H
Hans Völk, zie Völk
Heinrich Handwerck / Simon & Halbig Ogenschijnlijk gaaf biscuit hoofdje, glazen slaapogen (ooglid-was verdwenen), open mondje met tandjes; echt-haren pruikje lang haar; 11delig geleed roodstempel-"Heinrich Handwerck"-gemerkt Duits lijfje m speelschade: deuk in bovenlijf en bil, losse halsrand, ontbrekende vingers, plekjes op knie, voeten en handjes; handgemaakt zijden jurkje met kant, band en bijpassende hoed (hier en daar slordig); leren schoentjes ± 41cm ± € 85,-
Heinrich Handwerck Simon & Halbig, Germany Biscuit hoofd, 11 delig compo-lijf los onderbeentje, orig. pruikje, oude, mogelijk antieke kleding ±60 cm ± €150,-
Heinrich Handwerck Simon & Halbig, Germany Biscuit hoofd gaaf, 11 delig compo-lijf in goede staat, orig. echt-haren pruik, klassiek niet-antiek jurkje en ondergoed, handgebreide sokken, schoentjes ±76 cm ± €550,-
Hertel Schwab & Co karakterbaby 131 - 2/0 Karakterbaby geheel bisque hoofd/'Vollkopf' (mogelijk gaaf wel wat vuil); mooie geschilderde ogen; geschilderd, gemodelleerd haar; open mond; 5delig Duits sta-babylijf in matige staat en wat vuil; met vuisthandjes; armen slecht elastiek; gehaakt pakje, schoentjes ±30 cm ± €200,-
Hermann Steiner, Germany 'Herm Steiner 7' van na 1920 Ruw 5 delig lijfje in slechte staat, slecht pruikje ±28 cm ± € 45
(Ernst) Heubach, DEP 1900 Hoefijzer 10 Biscuit hoofd schade boven rechteroog, 9delig lijf met vaste polsen, verfschade/bladders, gekleed in Zuid-Bevelandse dracht, antieke echtharen pruik ±70 cm ± €100,-
Heubach Köppelsdorf 250.0 Thuringia Biscuit hoofdje, geen zichtbare gebreken; 11delig Duits lijf in goede staat; glazen ogen; lang haar pruik; mooie hoed met veren, antiek jurkje, nieuwe schoenen en sokken ±44 cm ± €225,-
Heubach Köppelsdorf 250 maat 3 Germany Bisque gaaf, 11-delig lijfje, oude pruik, nieuwe jurk naar oud model, oude schoentjes (weinig foto's, alleen oud taxatierapp. 700 euro.) ±60 cm ± €200,-
Heubach Köppelsdorf 251 Germany Gespoten porselein of composiet, 5 delig lijfje, geschilderde benen met verfverlies, antieke kleding, oude, slechte pruik ±22 cm ± €30,-
Heubach Köppelsdorf 300.7 Germany Biscuit babyhoofdje m kuiltjes in wangen; open mondje 2 tandjes, tongetje; glazen ogen vastgezet, 5 delig baby met schade: opengebarsten naad op rug; slecht elastiek; antiek/orig echthaar pruikje; modern fluwelen pakje met kant (en losse naadjes); schoentjes ±54 cm ± €150,-
Heubach Köppelsdorf 300.10/0 Germany Antieke echtharen pruik, 11-delig geleed Duits lijf, antieke kleding en ondergoed ±60 cm ± €130,-
Heubach Köppelsdorf 320.0 Germany Gespoten porselein, 5 delig babylijf, vintage jurkje, warrige, mogelijk originele pruik ±42 cm ± €110,-
Heubach Köppelsdorf 342.4 Germany Biscuit gaaf, flirtogen, 5 delig babylijf in goede staat, originele antieke echt-haren pruik, mooi antiek jurkje en mutsje ±48 cm ± €165,-
Heubach Köppelsdorf 342.4/09 Germany Gespoten porselein, glazen ogen, 11-delig lijf met mogelijk Heinrich-Handwerck-stempel, antieke echt-haren pruik in vlechtjes, oud jurkje, ondergoed, muts ±48 cm ± €135,-
Heubach Köppelsdorf 342.4½ Germany Biscuit hoofd gaaf, glazen ogen, tongetje; 11delig (m.i. niet bijbehorend (Red. Jolie)) Duits lijf, 1 vinger afgebroken verder in redelijke staat, antieke pruik, antiek jurkje en mutsje ±70 cm ± €455,-
Heubach Köppelsdorf 342.5 Germany Echt haren pruik, 2 vlechtjes, antiek gekleed, 5delig babylijf; 2 tandjes, tongetje ±46 cm ± €190,-
Heubach Köppelsdorf 342.8 Germany Antiek kalend pruikje, niet-antiek gekleed, 5delig babylijf; 2 tandjes, schade aan rug ±62 cm ± €131,-
Heubach Köppelsdorf 342.8 Germany Schade in gezichtje (onduidelijk beschreven: witte chips zichtbaar) 5delig babylijf; 2 tandjes, niet-antieke kleding, weinig foto's ±62 cm ± €90,-
Heubach Köppelsdorf 342.8 Germany Gaaf hoofdje, flirtogen, 2 tandjes, tongetje, antiek pruikje, 5delig babylijf; antieke, mogelijk originele kleertjes, mutsje (beetje stoffig) ±62 cm ± €102,- (zie volgende prijs...)
Heubach Köppelsdorf 342.8 Germany (dezelfde pop als voornoemde) Gaaf hoofdje, flirtogen, 2 tandjes, tongetje, antiek pruikje, 5delig babylijf; antieke, mogelijk originele kleertjes, mutsje (gewassen) ±62 cm ± €150,-
Heubach Köppelsdorf 407.3 Germany Antieke echtharen pruik, 5-delig Duits babylijf, slecht elastiek, moderne synthetische kleding, met speeltje ±30 cm ± €79,-
Heubach Köppelsdorf 452.15/0 Germany Zeldzame "indiaan", gespoten porselein, gespoten / gemodelleerd haar, 5 delig bruin babylijf, originele kleding, oorringen ±25 cm ± €75,-
Heubach Köppelsdorf 399-11/0 Germany Zeldzame 'zwarte'/donkere baby, gespoten porselein, gespoten / gemodelleerd haar, slaapogen 5 delig donker babylijf, leuke oude kleding, (schade bij) oorringen ±27 cm ± €85,-
Heubach Köppelsdorf 399-7/0 DKG Germany Zeldzame 'zwarte'/donkere baby, gespoten porselein, gespoten / gemodelleerd haar, glazen ogen, 5 delig donker babylijf, originele zijden kleding met 3 stuks ondergoed ±32 cm ± €120,-
I
Ichimatsu (Japan) Hoofdje van compo/Gofun (schelpenkalk), lijfje van compo, minimale speel/stootschade aan handjes/voetjes; glazen ogen, gesloten mondje, mooie, serene uitdrukking; donker (echt haar?) pruikje, beetje dun op achterhoofd; originele kleding: echte zijden kimono en onderkleding ± 34cm ± € 145,-
Ideal Doll 'Shirley Temple' 18 1934, 'Shirley Temple' 18 op rug. Composiet, met cracks, barsten, craquelé in gezicht rug en armen. Pruikje met (niet orig) bandjes in het haar, niet orig. maar keurig oud jurkje. Geen schoenen. Made in USA. ±48 cm ± €65,-
Ideal Doll Jaren 40-50, vroege plastic soort, mohair pruikje met vlechtjes, slaapogen, oud niet origineel jurkje met synthetisch kant, geen schoenen. Made in USA. ±55 cm ± €40,-
Ideal Doll, Pebbles The Flintstones, Vinyl, popje "Pebbles" uit 1964, geheel origineel, in originele doos, nieuwstaat, 'botje' in haar. Made in USA. ±30 cm ± €100,-
J
Jules Joseph Jeanson, Frankrijk, 'j j' Biscuit hoofdje met verschillende restauraties/gelijmde breuken, niet zichtbaar in gezicht (mogelijk gerestaureerd voorhoofd, gezien de kleur), mooie beschildering wimpers, gevederde wenkbrauwen, geaccentueerde lippen; glazen ogen; ruw kenmerkend 5-delig frans lijf van compo/karton; echt-haren (lang) pruikje; oude zijden jurk/hoed, onderrrok, geen schoentjes; ±48 cm ± €165,-
Jules Verlingue, Petite Française, JV, France 1 Vaste zwarte glazen ogen; geleed lijf; gekleed in winterkleding met schaatsjes. Gezichtje is wat 'ruw' beschilderd, zoals vaak bij JV; orig blonde mohair pruik ±33 cm ± €330,-
Jules Verlingue, Petite Française, JV, France 6 Gaaf hoofdje, mooi beschilderd, glazen oogjes, keurig geleed lijf mogelijk overgeschilderd, lang haar pruikje met bloemenkransje, passend gekleed ±45 cm ± €195,-
Jules Verlingue, Petite Fran├žaise, JV, France 11D, Liane Mogelijk op vervangen 11delig lijf, verfschade, 2 bakfouten koprand, slaapogen werken niet, gepaste antieke kleding ±70 cm ± €200,-
Jullien Balleroy & Cie. Fabrication Française Limoges France JB 14 Geheel gaaf hoofd, slaapogen, oorbelletjes, orig. pruik lang haar; gaaf orig. 11delig Frans lijf in goede staat; gedetailleerde kleding naar antiek Frans model, kousjes, schoentje ±80 cm ± €395,-
Jumeau Déposé Tête Jumeau - S.G.D.G. 7 Gesloten mond; geheel origineel, ± 1885 ±41 cm ± €1.550,-
Jumeau Déposé Tête Jumeau - S.G.D.G. 12 Rood stempel Déposé Tête Jumeau SGDG 12, Gesloten mond, gerestaureerde haarlijn op achterhoofd, antieke zijde paraplu met zilver beslag en zilveren tasje, kleding niet antiek, wel passend en zijde, naar oud model, antieke echt-haren pruik met pijpekrullen, orig. Frans lijf gemerkt m. sticker Bébé Jumeau diplome d'Honneur, orig Jumeau schoenen ±65 cm ± €3.000,-
Jumeau E 11 J (+ signering porseleinschilder) Gaaf biscuit hoofdje, gesloten mond, paperweight ogen, fijnbeschilderd gezicht; mohairpruikje op kurken kopdeskesl; oorbelgaatjes in losstaande oorlellen; orig geleed Frans lijf met (8x) losse bal-gewrichten en vaste polsen, gemerkt 'Jumeau Medaille d'Or Paris'; meerdere laagjes kleding, waaronder originele onderkleding en zijden jurk van couturier, hoedje met linten; leren Jumeau schoentjes gemerkt "Paris Bebe 11"; uit ± 1885 ±61 cm ± $7.250,- (dollar)
Jumeau, rood stempel Déposé Tête Jumeau, 9 Vaste paperweight ogen, orig veer, lijn achter in hoofd die 'niet te zien is aan buitenkant', lijf in goede staat, oorbellen, zware wollen/kanten kleding, antieke echt-haren pruik met pijpekrullen, leren schoentjes ±50 cm ± €900,-
Jumeau 1907 taille 9 Open mond, slaapogen; looppoplijf; nieuwe kleding naar antiek voorbeeld; schade bij oorbelgaatjes ±57 cm ± €560,-
Jumeau 1907 5 Open mond, haarlijn gelijmde en bijgeverfde breuk op voorhoofd tot in de neuspunt; donkere, bijna zwarte paperweight ogen, orig pruikje; oude vintage kleding, vuil jasje; oorbelletjes, 11delig Frans lijfje ±40 cm ± €200,-
Jumeau, rood stempel Déposé Tête Jumeau, 10 Gaaf hoofd; 'mogelijk: geproduceerd door Simon Halbig' (heeft echter niet het Simon Halbig gezichtje, opm. Jolie) en in Frankrijk voorzien van vaste paperweight ogen, pruik, gestempeld Jumeau lijf (gaaf), antieke echt-haren pruik met strik, leren schoentjes, antiek jurkje ±55 cm ± €690,-
Jumeau, rood stempel Tête Jumeau, 12 Gaaf hoofd; met rood stempel in nek en gezichtje type "DEP" van Simon Halbig met gevederde reliëfwenkbrauwen, d.w.z. in Duitsland gemaakt en in Frankrijk voorzien van vaste paperweight ogen, gemerkt gaaf lijf (Bébé Jumeau Diplome d'honneur) met touwtjes voor mama/papa-stem, schade aan vingertjes, echt-haren pruik, leren schoentjes, oud, gedetailleerd jurkje en onderkleding, met Bébé-doos van Maison Jumeau, iets te klein voor deze pop... ±70 cm ± €2600,-
Jumeau "DEP" rood stempel Tête Jumeau Gaaf hoofdje gemerkt "DEP" rood stempel Tête Jumeau, met gezichtje type "DEP" van Simon Halbig met gevederde reliëfwenkbrauwen: d.w.z. in Duitsland gemaakt en in Frankrijk voorzien van vaste paperweight ogen en orig. Frans lijf gemerkt m. sticker Bébé Jumeau diplome d'Honneur. Lijf met gebarsten lak op allerlei plekken, m.n. benen en onderrug; Orig pruik; gemerkte RN-F1 leren schoentjes, oude kousjes en satijnen kleding model 'Bébé'. ±70 cm ± €725,-
Jumeau Replica, als 'antiek' aangemerkt Ongemerkt replica Jumeau-hoofd met roze-porseleinen binnenzijde. Rommelige wenkbrauwen met teveel rood pigment. Grove wimpers. Desondanks beschreven als "antiek." Paperweight ogen. Vies oud kopdeksel, te klein. Oud Jumeau-lijf in bespeelde staat met verfschade. Oud pruikje van echt haar. Oude kleertjes, antiek en synthetisch gemengd. Nieuwe schoentjes. ±55 cm ± €370,-
Jumeau Replica, ongemerkt Met replica Phonograph-stem-mechaniek, 1-op-1-reproductie-lijf, vaste glazen ogen, synthetische pruik en kleding ±50 cm ± €160,-
Jumeau Replica, ongemerkt Vaste glazen ogen, satijnen kleding naar oud model, antieke, echt haren pruik, antieke muts, leren schoentjes ±70 cm ± €270,-
K
Kämmer & Reinhardt, K*R Simon Halbig, 22 Germany Gaaf biscuit hoofdjet, slaapogen, open mondje met 2 tandjes, vijfdelig baby-lijf, echt-haar pruikje, 2- delig pakje: jasje, broekje, bijpassend mutsje ±45 cm ± €285,-
Kämmer & Reinhardt 22, K*R 22 Germany Biscuit hoofd in vrij goede staat, slaapogen, open mondje met 2 tandjes, vijfdelig baby-lijf, echt-haar pruikje, oud wit jurkje, mutsje ±62 cm ± €170,-
Kämmer & Reinhardt K*R 100 Germany Kaiserbaby Kaiserbaby, naar het ontwerp van Arthur Lewin-Funcke voor Kämmer & Reinhardt, uit 1909. Helemaal gaaf biscuit, geschilderde oogjes, hoofdje model "Vollkopf m geschilderd haar, orig lijfje, orig kleding: ondergoed, gebreid vestje, broekje, truitje, sokjes. ±28 cm ± €325,-
Kämmer & Reinhardt 926, Composiet, gespoten hoofd Composiet hoofd in goede staat, vijfdelig sta-baby-lijf, mohair pruikje met vlechtjes, oude (niet antieke) kleertjes ±62 cm ± €45,-
Kämmer & Reinhardt 728/5 Germany 38, Celluloid Celluloid hoofd in goede staat, flirtogen, vijfdelig sta-baby-lijf met lichte schade, oud pruikje met vlechten, oude kleertjes ±38 cm ± €70,-
Meer Kämmer & Reinhardt, zie Simon Halbig
Keramische Werke Gräfenhain KWG 136/10 Composiet/gespoten hoofdje; jaren '30 ±45 cm ± €53,-
Keramische Werke Gräfenhain KWG 136 16/0 Vrolijk composiet/gespoten hoofdje; jaren '30, op compo-babylijfje van type K*R, oud jurkje, mohair pruikje ±35 cm ± €67,-
Keramische Werke Gräfenhain KWG 1382 Composiet/gespoten hoofdje met gemodelleerd haar en glazen slaapoogjes, lipjes wat verbleekt; jaren '30; lijfje deels stof, armen en benen compo, in redelijke staat, lichte craquelé armen/benen; oud jurkje ±47 cm ± €45,-
(JD) Kestner 167 'made in Germany' 12 167 H Gaaf, goedwerkende slaapogen, geleed 11-delig lijf, dunne oude echt-haren pruik, wollen truitje, jongenspakje met kousjes, leren schoenen ±58 cm ± €340,-
(JD) Kestner 178 'made in Germany' 178 4/0 Geheel gaaf, all bisque popje; glazen slaapoogjes, gesloten mondje; kenmerkend gebogen rechterarmpje; rechte beentjes, geen schoentjes; antiek jurkje; mohair pruikje; ±14 cm ± $400,- (dollar)
(JD) Kestner 189 Googly; Kestner 189 2/0 Gaaf biscuit hoofdje met zijwaartskijkende Googly-slaapogen, gesloten mondje; orig mohair pruikje; origineel 5-delig lijfje; orgininele kleertjes; op beentjes geverfde schoentjes; hoedje ±16 cm ± $732,- (dollar)
(JD) Kestner 192 17 Gaaf, goedwerkende slaapogen, geleed 11-delig lijf met verfverlies, oude echt-haren pruik, zwart velours kostuum, baret met veren, leren schoenen ±65 cm ± €850,-
(JD) Kestner Dep S 195 'Echte' wenkbrauwen waarvan 1 vervangen; vaste ogen; gemerkt leren lijf ±49 cm ± € 95,-
(JD) Kestner 211 Sammy, Germany - 14 - 211 - JDK Karakterbaby "Sammy", in goede staat, het originele Kestner 5delig babylijf, slaapogen, (nieuwer) doopjurkje, antiek pruikje ±45 cm ± € 250,-
(JD) Kestner 221 Googly; C made in Germany 7 JDK 221 Geheel origineel en in oorspronkelijke staat; Biscuit hoofdje met zijwaartskijkende Googly-slaapogen, fijne beschildering, gesloten mondje; orig mohair pruikje; origineel geleed toddler-lijfje; originele kleertjes en schoentjes; circa 1912 ±28 cm ± $5.200,- (dollar)
(JD) Kestner, (alleen) gemerkt met K Gaaf hoofd op schouderplaat, iets naar rechts gedraaid, handen ook gaaf biscuit, slaapogen met orig waslaagje; lederen lijf in goede staat, orig blonde pruik, orig kleding (batist, ruit, motiefje) en onderkleding in goede staat, sokken en schoentjes ±60 cm ± €300,-
(JD) Kestner, gemerkt met L ½ Made in Germany 15½ Gaaf hoofd met glazen slaapogen, echt haren pruik metlange vlechten. Gemerkt 11delig Duits lijf, in redelijke staat: verfverlies en craquelé bij heup/gewrichten; oude kleding met vlekken; schoentjes. ±68 cm ± €202,-
(JD) Kestner, (alleen) gemerkt met P Hoofd, borststuk en armen van biscuit porselein, smetteloos-witte binnenzijde van het hoofd, wit lederen lijf in smetteloze staat, smetteloze antieke? kleding, schoenen, echt-haren pruik ±90 cm ± €1.500,-
Kley & Hahn, Germany, "Walküre" 0 - 39 Gaaf hoofd, glazen slaapogen, oorbelletjes, warrig echt-haren pruikje, goed 11delig Duits lijf, antiek mogelijk orig jurkje en hoedje, schoentjes ±40 cm ± €94,-
Kley & Hahn, Germany, "Walküre"250, 3¼ Gaaf hoofd, glazen slaapogen, echt-haren pruik, redelijk 11delig Duits lijf, slap elastiek, antieke kleding en onderkleding, mutsje, schoentjes, met poppewagen ±59 cm ± €226,-
Kley & Hahn, Germany, "Walküre" Gaaf hoofd, glazen ogen, oorbelletjes, echt-haren pruik, gaaf 11delig Duits lijf, antiek jurkje, nieuw onderjurkje, schoentjes, sokken ±60 cm ± €280,-
Kley & Hahn, Special 4 Germany Gaaf hoofd, glazen slaapogen, reliëf-wenkbrauwen, oude pruik, 11delig Duits lijf, oude kleding, verschoten zijden jasje en jurkje, schoentjes, sokjes ±58 cm ± €260,-
König & Wernicke K&W 6 Germany Fraai klein babypopje bisque, echt haren pruikje, gemerkt compo lijfje in goede staat, gebreid pakje niet origineel ±28 cm ± €90,-
König & Wernicke K&W Gespoten porselein, flirtogen, gemerkt compo peuterlijfje in redelijke staat, oud pruikje, recente kleding naar oud model, met Steiff beertje ±50 cm ± €90,-
Replica König & Wernicke rep 83 Gespoten/fijnbeschilderd compo, slaapogen, zwaar 11delig Duits lijf in mooie staat, pruik met lange vlechten, mooi matrozenpak, Wernicke-gemerkte schoenen: geheel compleet, uit 1983 ±42 cm ± €41,-
König & Wernicke K&W 777-7 Celluloid hoofd, compo peuterlijfje in redelijke staat, oud synth. pruikje, passend gekleed in orig. stijl. ±43 cm ± €60,-
König & Wernicke.; K&W 1070 / 15 Gaaf, fijnbeschilderd biscuit karakterbaby-hoofd met glazen slaapogen en licht opgetrokken / gefronsde wenkbrauwen; open mondje m tandjes; echt-haren pruik (lang, pijpekrullen); geleed 11delig toddlerlijf met speelschade bij gewrichtjes en handen (4 ontbrekende vingers); wit katoenen jurkje (iets te klein); leren schoentjes ± 75cm ± € 400,-
(Gebr.) Kühnlenz, DEP 44.25 Duitse pop voor Franse markt; gaaf maar ietswat vies hoofd met vaste grote bruine ogen, oorbelletjes, antieke pruik, antieke kleding, lichte speelschade aan handjes ±37 cm ± €240,-
(Gebr.) Kühnlenz, DEP 44.28 Duitse pop voor Franse markt; vaste grote bruine ogen, oorbelletjes, antieke mohair pruik, antieke kleding, mogelijk Frans lijf in redelijke staat, keurige schoentjes ±45 cm ± €230,-
(Gebr.) Kühnlenz, 307 Gbr 165 K 10 Germany Geheel gaaf, slaapogen, orig. echt-haren pruik, 11delig Duits lijf in mooie staat, antieke kleding, sokjes en schoenen ±65 cm ± €200,-
L
L C 4, Lehmann & Cia Geproduceerd in Barcelona, Spanje; pop in slechte staat, ogen gaan te ver open, lijf heeft schade, maar zeldzame pop ± (onbekend) ± €350,-
L C 12, Lehmann & Cia Bisque hoofd in redelijke staat, wat 'pruik-chipjes' en chips langs koprand, glazen slaapogen niet helemaal soepel werkend. Oorbelletjes. Geleed frans compo lijf. Oude pruik. Oude kleding naar antiek voorbeeld. ± 76 cm ± €250,-
Limoges, France Frans biscuit hoofd met glazen slaapogen, iets verkeerd herplaatst (te hoog), open mondje; kenmerkende 'drogere' Limoges-beschildering; mogelijk niet-bijbehorend: 5-delig babylijf; handjes verkleurd of te licht overgeschilderd, lijf in veel lichtere kleur dan beentjes en armpjes; oud pruikje; jurkje naar oud Frans voorbeeld; schoentjes ± 26cm ± € 130,-
Meer Limoges: zie Alfred Lanternier en Jullien Balleroy
Limbach, type: "Kewpie", gemerkt P 4 2 All bisque; gezichtje m zijwaarts-kijkende geschilderde oogjes; staand baby-popje; gemodelleerd haar, gemodelleerde sokjes schoentjes; beweegbare armjes; (Opm.: niet de kenmerkende blauwe Kewpie-vleugeltjes in de nek, zoals de officiele Rose O'Neill-Kewpies hebben) 16 cm € 30,-
(Porzellanfabrik) Limbach, Wally 6½ 17 72 Limbach Made in Germany Bisque hoofdje, geen schade, wel vuil. Glazen slaapogen, 11delig geleed Duits lijf, mogelijk overgeverfd. Synthetische kinderjurk met rits. Oud onderjurkje, ondergoed, mutsje, sokken. Oude pruik. Hanger met bidprentje. ± 62 cm ± €270,-
M
Mayer & Fels, Italy, M.F. 48 2/0 Bisque hoofdje, geleed hout/compo-lijfje, vaste polsen, oud jurkje, oogjes iets divergent ±35 cm ± €135,-
Minerva celluloid, geen merken/malnrs vermeld Celluloid pop, gemodelleeerd kort kapsel; glazen ogen; ogenschijnlijk gaaf maar weinig foto's; 5delig stalijf, nieuw gepast rokje/blousje naar oud model, sokjes, schoentjes 48 cm € 30,-
MOA Welsch - 201 Germany 2½ Biscuit hoofdje, beschreven als gaaf, mogelijk bakfout of schade in koprand; slaapogen; 11delig Duits lijfje in goede staat; echt haren pruik met vlechten, jurkje niet antiek; ondergoed en schoentjes ±46 cm ± €135,-
N
Nippon RE in ruit, Japan, biscuit porselein Zeldzaam popje periode 1891-1921, lederen lijfje, hout/compo armpjes en handjes, mist enkele vingers, jurkje uit recenter tijd ±43 cm ± €50,-
O
(Gebr.) Ohlhaver - Revalo 4 Germany Biscuit hoofdje gemerkt Revalo 4, omhoogkijkende/wegdraaiende ogen, lijf niet gefotografeerd, waarschijnlijk 5delig compo stalijf (mogelijk niet-bijbehorend, met rode vingernagels), 1 hand mist alle vingers. Modern nostalgisch synthetisch jurkje, oude pruik. Met boek. ±44 cm ± €65,-
(Gebr.) Ohlhaver - 10727 Revalo 7½ Germany Biscuit hoofdje met kenmerkend smal Revalo-gezichtje, slaapogen, vrijwel gaaf, nauwelijks zichtbaar pruikchipje achterzijde; 11delig Duits lijf in redelijke staat, nieuw blond echtharen pruikje met pijpekrullen; oud jurkje en ondergoed, nieuwe schoentjes ±64 cm ± €162,-
(Gebr.) Ohlhaver - Revalo 9 Germany Gerestaureerd biscuit hoofdje met kenmerkend smal Revalo-gezichtje, slaapogen, gerestaureerde breuken (nog net) zichtbaar in gezichtje en gelijmde breuken zichtbaar op achterhoofd; 11delig Duits lijf in redelijke staat (verfschade bij gewrichten), mohair pruikje; jurkje van synthetisch kant en gebreide borstrok, sokken, leren schoentjes ±65 cm ± €150,-
(Gebr.) Ohlhaver Revalo model: Coquette Revalo karakterpop model Coquette (nekmarkering niet gefotografeerd) met gemodelleerd haar, haarband en twee bloemen; geschilderde ogen; open-gesloten mond met 6 gemodelleeerde tandjes; keurig 11delig Duits lijf in goede staat; oud jurkje, onderbroekje, gebreide sokken ±30 cm ± €145,-
Ongemerkt babypopje, composiet/stof Gezichtje van compo/karton m gemodelleerd haarkrul op voorhoofd, achterhoofdje van stof; geschilderde oogjes en mondje, lichte speelschade bij neusje; stoffen lijfje (wit) met goede vorm, gevormde beentjes en armpjes van roze stof, in goede staat, waarschijnlijk Duits, mogelijk vóor WOII/jaren 20; bijzonder mooi en waarsch orig jurkje en hoedje/mutsje van fraai-bedrukte stof ± 42cm ± € 20,-
Ongemerkt popje, composiet/stof Hoofdje met schouderplaat van compo/karton m vast pruikje m vlecht; geschilderde oogjes en mondje, speelschade bij neusje kartonen naden hier en daar los; stoffen lijfje in slechte staat, open bij teentjes en schouders, gevuld met stro/zaagsel; oorspornkelijke metalen knoopjesbevestiging bij gewrichten aanwezig; eenvoudig oud jurkje, antiek onderjurkje; lijkt op schouderstuk gemerkt met (mogelijk) SB ± 43cm ± € 10,-
Ongemerkt, geheel composiet, "12" (waarschijnlijk maataanduiding) Hoofdje van compo/karton, in goede conditie, glazen slaapogen met (gave) wimpers, open mondje m tandjes; mooi orignieel krullen pruikje in coupe jaren 20/30; 5delig sta-babylijf van compo/karton in goede conditie; oud mogelijk antiek jurkje; iets nieuwer lang ondergoed; oude schoentjes, hoedje ± 70cm ± € 70,-
P
PM Porzellanfabrik Mengersgereuth PM 914 Gaaf babypopje met slaapogen, blond mohairpruikje, alleen wat verfverlies bij handjes; handgebreid jurkje en katoenen ondergoed met lange pijpjes ±43 cm ± €95,-
PM Porzellanfabrik Mengersgereuth Gaaf babypopje met slaapogen, kuiltjes in de wangen, donkerblond echt-haar pruikje, overgeschilderd vijfdelig babylijfje; passende oude katoenen kleertjes, sokjes, schoenen, mutsje en beer ±50 cm ± €175,-
Petitcollin, celluloid, 45 adelaar (beeldmerk), France Babypop met 5delig lijfje, glazen ogen, gemodelleerd / opgeschilderd haar. Vintage mutsje, jurkje, gebreid truitje en sokjes. Lijkt een foute naad aan of kras op één voetje te hebben, verder in goede staat. ±45 cm ± €46,-
Petitcollin; adelaar (beeldmerk) France Gave celluloid jongenspop, m vaste ogen; gesloten mondje; gemodelleerd haar; gaaf 5delig celluloid baby sta-lijf; bloesje, broekje, schoentjes, met knuffeltje ± 57,5cm ± € 95,-
Q
Querzola Kleine vintage poppenhuis-/ klederdracht-/ eerste communie-popjes, jaren '50-'70, divers hard plastic, slaapoogjes, vaak met gemodelleerd haar, soms met vlechtjes of haartoefje. ±10-25 cm ± €2,-à €15,-
R
Rabery & Delphieu R. 4 D. Geheel gaaf bisuit hoofdje, paperweight ogen, gevederde wenkbrauwen, gesloten mond; echt haren pruik met pijpekrullen; oorbelgaatjes; orig geleed Frans lijf met (8x) losse bal-gewrichten en vaste polsen, orig verflaag in goede staat; orig zijden jurkje met hoedje, onderkleding, kousjes; laarsjes met label van Parijs speelwarenhuis 'Au Bebe Bon Marche'; circa 1880 ±66 cm ± $5000,- (dollar)
(Porzellanfabrik) Rauenstein, D12 Made in Germany Biscuit ogenschijnlijk gaaf hoofdje met glazen ogen, orig. pruikje met warrige pijpekrullen, vijfdelig compo babylijf met knop op rug en div cracks, diepe barsten in lak, lak weg op knie; oud jurkje in goede staat; geen schoenen ±44 cm ± €80,-
(Theodor) Recknagel Alexandrienthal, gemerkt 24 R. 5 A. Germany Gaaf hoofdje met slaapogen, orig. lang, echt-haren pruikje, keurig 11-delig geleed Duits lijf, bij beenkom bijgewerkt, antiek zijden jasje en rok, ondergoed, nieuwe schoenen ±62 cm ± €135,-
RE in ruit, zie Nippon
Revalo, zie Ohlhaver
S
(Arthur) Schoenau; A SS 1 Hoofd gespoten compo in goede staat, glazen slaapogen; mooi nieuw pruikje; keurig compo/kunststof 5 delig sta-lijf; oud jurkje / jasje met kant vastgenaaid rond lijf; ± 46cm ± € 27,-
Schoenau & Hoffmeister Porzellanfabrik Burggrub, 169/7 Germany Babypop met gaaf hoofdje, blauwe slaapogen, 5delig Duits babylijfje, oud pruikje met bloemenkrans, wit jurkje en kousjes ±64 cm ± €160,-
Schoenau & Hoffmeister Porzellanfabrik Burggrub, S PB H 914 Germany Gaaf hoofd, glazen slaapogen, open mondje m tandjes; 11delig Duits lijf in goede staat, alleen beschadiging aan teentje; antiek echt haren, lang haar, pruikje met antiek haarkransje; antiek jurkje; sokken, leren schoentjes, antiek ondergoed ±72 cm ± €275,-
Schoenau & Hoffmeister Porzellanfabrik Burggrub, S PB H 914 - 11, Germany Gaaf hoofd, vastgezette glazen ogen, open mondje m tandjes, redelijk 11delig Duits lijf, schade in karton-naad van voeten, passend oud jurkje met smockwerk, onderjurkje, nieuwe syn. pruik ±75 cm ± €200,-
Schoenau & Hoffmeister Porzellanfabrik Burggrub, SpbH 1906 17 Germany Mooi 11-delig geleed Duits lijf, slaapogen, jurkje, onderjurkje, lange onderbroek, sokken schoenen, antieke echt-haren pruik ±90 cm ± €450,-
Schoenau & Hoffmeister Porzellanfabrik Burggrub, SpbH 1909 2 Germany Slaapogen, echt-haren+lange pruik, keurig 11-delig geleed Duits lijf, beetje verfverlies op been, wit katonenen ondergoed, antiek jurkje, antieke schoenen/sokjes, bloemenkransje in het haar, bloemenmandje ±52 cm ± €210,-
Schoenau & Hoffmeister Porzellanfabrik Burggrub, SpbH 1909 2/0 Germany Keurig 11-delig geleed Duits lijf, enkel-streek wenkbrauwen, slaapogen, antieke echt-haren pruikje, sleets oud (onder-)jurkje ±38 cm ± €70,-
Schoenau & Hoffmeister Porzellanfabrik Burggrub, SpbH 1909 5 Germany Keurig 11-delig geleed Duits lijf, antieke jurk, onderkleding, nieuwe pruik lang haar ±50 cm ± €275,-
Schoenau & Hoffmeister Porzellanfabrik Burggrub, SpbH 1909 - 6 Germany Slaapogen, vervangen pruikje, keurig 11-delig geleed Duits lijf hier en daar bijgewerkt, ondergoed, antiek jurkje, antiek hoedje/speld, schoenen ±60 cm ± €137,-
Schoenau & Hoffmeister Porzellanfabrik Burggrub, SpbH 1923 4½ Germany Keurig 11-delig geleed Duits lijf, mist 1 vinger ±55 cm ± €190,-
Schützmeister & Quendt Germany Gaaf bisque hoofdje, gaaf 5-delig babylijf, orig echt haar pruik, antieke kleding en mutsje ± 40cm ± €225,-
Schützmeister & Quendt 201 Germany Haarlijn/breuklijn achter bij hals, slaapogen, 5-delig babylijf met slap elastiek, beschadigingen aan vingers, orig mohair pruik, oud, sleets babypakje ± 43cm ± €110,-
SFBJ 60 PARIS 2/0 SFBJ lijf, geleed, verfverlies aan onderbeen en handjes; mooie krullenpruik; zwarte glazen ogen ±40 cm ± €75,-
SFBJ 60 PARIS 0 Gevederde wenkbrauwtjes, Breuk in voorhoofd door wenkbrauw, zwarte glazen ogen los/scheef, geen pruik, authentieke klederdracht ±onbekend ± €32,-
SFBJ 60 PARIS 4/0 Gevederde wenkbrauwtjes, zwarte glazen ogen, oud echt-haren pruikje, gemerkt SFBJ-lijf (uit onbekend aantal delen, mogelijk 9) ±35 cm ± €100,-
SFBJ "Mulat" 22 SFBJ 60 PARIS 8/0 Donkere SFBJ, zeldzaam; enkelringen, kralenkettingen, veel laagjes exotische kleding, maar mogelijk niet (geheel) origineel, donker 5delig comp-lijfje ±31 cm ± €130,-
SFBJ 60 PARIS 13/0 Los bisque-hoofdje met zwart-glazen slaapoogjes, gesloten mondje, enkel-streek wenkbrauwtjes, 5delig compo-lijfje in redelijke staat, geen pruik ±19 cm ± €40,-
SFBJ 23 ll - SFBJ 60 Paris - 11/0 Bisque-hoofdje, forse breuk in voorhoofd, open mondje met (gebroken) tandjes, scheef gezichtje, enkel-streek wenkbrauwtjes, zwarte slaapoogjes, grof 5delig compo-lijf, blond pruikje, antieke kanten kleding ±30 cm ± €175,- (!waanzin)
SFBJ Gemerkt D SFBJ 60 PARIS Hoofdje gaaf, zwarte slaapogen, geleed 11delig Frans SFBJ lijf, mogelijk overgeschilderd, originele mohair pruik, mogelijk antieke kleding met ondergoed, leren schoentjes en sokken ±43 cm ± €280,-
SFBJ 60 PARIS 3 Bisque-hoofdje met grote bruine ogen, breuklijn in voorhoofd/slaap, gevederde wenkbrauwtjes, 5delig Frans compo-lijf verfverlies handjes, oud jurkje, lang ondergoed mutsje ±49 cm ± €95,-
SFBJ 60 PARIS 3 Geleed Frans SFBJ lijf, gaaf hoofdje, mogelijk antieke kleding, oude pruik met jaren 20 coupe, schoentjes en sokken ±50 cm ± €170,-
SFBJ; 22 SFBJ 60 PARIS 4 Jumeau lijf, geleed, mist 1 vinger; verfverlies ±48 cm ± €160,-
SFBJ 60 PARIS 5 Gaaf bisque-hoofdje met slaapogen, gevederde wenkbrauwtjes, redelijk 11-delig Frans compo/hout-lijf, modern nostalgisch jurkje en mutsje ±53 cm ± €70,-
SFBJ - 22 SFBJ 60 PARIS 5 Bisque-hoofdje met barst in wang, witte chips naast de barst, vaste ogen, gevederde wenkbrauwtjes, los elastiek, lijf niet te zien mogelijk 11delig, verkleurde handjes, oude, niet-antieke kleertjes, geen pruik ±50 cm ± €65,-
SFBJ 226 Paris 4 Zeldzaam SFBJ-karakterpopje. Jongetje met gaaf 'solid'/'vollkopf' bisque-hoofdje, open-gesloten mond, licht gemodelleerd haar, vaste glazen ogen, enkel-strooks wenkbrauwen, 11delig toddler-lijf, twee-delig pakje van echte zijde, schoentjes. ± 35cm ± $1.095,- (dollar)
SFBJ 227 Paris 3/0 Zeldzaam SFBJ-karakterpopje. Jongetje met gaaf 'solid'/'vollkopf' bisque-hoofdje, open-gesloten mond met tandjes, geschilderd haar, geschilderde ogen, enkel-strooks wenkbrauwen, orig 5-delig babylijf in redelijke staat (verflaag breuk in beentje, afgebroken teentje), baby-pakje en slabbetje, sokjes. ± 17cm ± $250,- (dollar)
SFBJ 227 8 Zeldzaam SFBJ-karakterpopje. Jongetje met gaaf 'solid'/'vollkopf' bisque-hoofdje, prachtig blij gezichtje, vaste paperweight ogen, een paar baksproetjes (niet storend), open mond met tandjes, geschilderd haar, enkel-strooks wenkbrauwen, orig 11-delig Frans compo/hout-Jumeau-lijf in redelijke staat (lichte verfschade bij gewrichten), donker matrozenpak, laarsjes. ± 51cm ± $1550,- (dollar)
SFBJ 228 Paris 4 Zeldzaam SFBJ-karakterpopje. Gaaf bisque-hoofdje met gezichtje uit 1910 dat lijkt op de Kaiserbaby van K*R, onderkinnetje, 'drinkopening in mond' (bedoeld voor flesje), rubber bal in rug voor flesje-zuigen; mohairpruikje; oude kleertjes en mutsje ± 51cm ± $1000,- (dollar)
SFBJ 233 Paris 8 Zeldzaam SFBJ-karakterpopje. Schreeuwend/zingend jongetje met gaaf 'solid'/'vollkopf' bisque-hoofdje, open/gesloten mond met tong en tandjes, paperweight-ogen; licht gemodelleerd haar, enkel-strooks wenkbrauwen, orig 11-delig Frans compo/hout Jumeau-lijf gemerkt 'Bebe Jumeau Diplome d'Honneur', gepaste oude (antieke?) kleding, schoentjes en sokjes. ± 53cm ± € 3000,-
SFBJ 235 Paris Zeldzaam SFBJ-karakterpopje. Jongetje met gaaf 'solid'/'vollkopf' bisque-hoofdje, licht gemodelleerd haar, enkel-strooks wenkbrauwen, vaste glazen ogen, 11delig lijf, gepaste oude kleding, schoentjes en sokjes. ± 45cm ± € 500,-
SFBJ 239 Paris 'Poulbot' karakterpopje (zeer zeldzaam) Zeer zeldzame Franse karakterpop, ca 1915; verkoop gevonden bij Morphy Auctions in oktober 2015; geen beschrijving van de staat/maat ± (onbekend) ± $ 7.500,- (dollar)
SFBJ (239) 'Poulbot' karakterpopje (zeer zeldzaam) Zeer zeldzame Franse karakterpop;verkoop gevonden bij Morphy Auctions in december 2015; geen beschrijving van de staat/maat ± (onbekend) ± $ 9.150,- (dollar)
SFBJ 242 Paris Zeldzaam SFBJ-karakterpopje. Gaaf 'solid'/'vollkopf' bisque-hoofdje, uit 1912; paperweight-ogen; gemodelleerd + opgeplakt ('flocked') mohair-haar; 'drinkopening in mond' (bedoeld voor flesje), rubber bal in rug voor flesje-zuigen; orig 5-delig babylijf in goede staat; orig. kleertjes en houten speentje ± 30cm ± $1.900,- (dollar)
SFBJ 247 gemerkt 21 SFBJ 247 PARIS Geheel gaaf biscuit SFBJ karakter-hoofdje; slaapogen m wimpers, open-gesloten mond m twee tandjes; orig pruik, gaaf orig SFBJ 11-delig geleed toddler lijf zonder verfbladders, wel licht verfverlies aan handjes; gekleed in jongenskleding naar antiek voorbeeld, leren laarsjes 44 cm $1.150,- (dollar)
SFBJ 251 gemerkt 23 SFBJ 251 PARIS Geheel gaaf biscuit karakterhoofdje; slaapogen, kuiltjes in wangen, twee tandjes; orig pruik, twee staartjes, orig gaaf SFBJ 11-delig geleed toddler-lijf zonder speelschade, zonder verfbladders; antiek gekleed in orig ondergoed, mooi en gepast oud jurkje, slofjes 42 cm ± € 750,-
SFBJ 251 gemerkt 23 SFBJ 251 PARIS Geheel gaaf biscuit karakterhoofdje; slaapogen, kuiltjes in wangen, twee tandjes, tongetje; 2 pruikjes waaronder orig pruikje; orig gaaf SFBJ 11-delig geleed toddler-lijf met lichte speelschade/lak-herstel; jurkje gemaakt van antieke stof, onderjurkje, lange onderbroek, rieten hoedje m stoffen bloemen, handgebeide ajourkousen en antieke schoenen, kurken kopdeksel 43 cm ± $1.300,- (dollar)
SFBJ 251 PARIS 10 Geheel gaaf biscuit karakterhoofdje; slaapogen m wimpers, kuiltjes in wangen, twee tandjes, tongetje; orig pruik, orig gaaf SFBJ 11-delig geleed toddler-lijf zonder speelschade, zonder verfbladders; antieke kleding, geborduurd jasje, jurkje, onderjurkje, lange onderbroek, mutsje met kant en linten, kousen en antieke schoenen, kurken kopdeksel 52 cm ± $1.825,- (dollar)
SFBJ 255 PARIS 0 Zeldzaam model SFBJ jester/clown/harlekijn; wit gezichtje beschilderd met clowns-lijnen en stippen, wimpers en wenkbrauwen; paperweight ogen; rood mohairpruikje; org uitbundig gekleurde zijden kleding in goede staat; 1 vingertje mist; uit 1912 43 cm ± $1.400,- (dollar)
SFBJ 301 Paris 7 Breuk in achterhoofd, vaste ogen, gevederde wenkbrauwen, antieke echt-haren pruik, 11delig Frans laatmodel, ietwat grof lijf, antiek ondergoed, antiek fijn-gehaakt jurkje, hoedje ± 45cm ± € 165,-
SFBJ Déposé SFBJ, met lage koprand Bisque hoofdje met grote links-rechtskijkende flirtogen, Frans looplijf met loop- en kushandjes-mechanisme, orig. echt haren pruik, antieke jurk, sokken en nagemaakte Jumeau-schoenen ±57 cm ± € 550,-
SFBJ 301 Paris Gaaf biscuit hoofd (iets vuil) met glazen ogen; open mondje m tandjes; echt-haren pruikje; geleed 11delig slank Frans lijf wat vuil en speelschade aan lak en gewrichten; oud (orig?) satijnen jurkje m bijpassend mutsje; katoenen onderjurkje, ondergoed; sokken en schoentjes ± 58cm ± € 225,-
SFBJ Déposé SFBJ 10 Frans lijf, type Jumeau, echt haren pruik, oude jurk, kleding mogelijk niet antiek ±60 cm ± € 200,-
SFBJ 301 Paris 10 Biscuit gaaf, slaapogen, gevederde reliëfwenkbrauwen, oorbelletjes, ogen missen waslaag en deel van wimpers, oude pruik, keurig 11delig lijf, kwetsbaar maar keurig jurkje ± 60cm ± € 345,-
SFBJ 21 SFBJ 301 Paris 10 Hoofdje met haarlijnen bruingelijmde breuken op achterhoofd en in hoofdrand, slaapogen, gevederde reliëfwenkbrauwen, oorbelletjes, 11-delig geleed Frans lijf, gemerkt Bébé Jumeau Diplôme d'Honneur, oud mohair pruikje met vervilte 'pijpekrullen', mutsje, sokken schoentjes en jurkje ± 60cm ± € 200,-
SFBJ 23 France SFBJ 301 Paris 11 Haarlijn Breuk in achterhoofd, bakfout boven oor, gevederde reliëfwenkbrauwen, oorbelletjes, blauwe slaapogen, orig pruik en kurken kopdeksel, mist 1 vingertje; 2 verschillende jurkjes, hoedje ± 63cm ± € 150,-
SFBJ Paris 13 met Jumeau-gezichtje Gaaf biscuit-hoofd, blauwe slaapogen, open mond met tandjes, gevederde wenkbrauwen, oorbellen, mohairpruik met bloemenkransje, SFBJ-lijf in goede staat, eenvoudig antiek jurkje, geen schoenen ± 66cm ± € 650,-
SFBJ 301 Paris, met zwart stempel "Tête Jumeau" Gaaf biscuit-hoofd, met zwart(?) stempel "Tête Jumeau" in (wtf?) Rockwell-font(1934) boven de SFBJ-markering. Duidelijk een 301-SFBJ-gezichtje. Blauwe slaapogen, iets te hoog (her-)gezet, open mond met tandjes, gevederde reliëf-wenkbrauwen, oorbellen, oude pruik met vlechten, Jumeau-lijf in goede, glanzende staat, antiek jurkje, orig. Jumeau-schoenen, voorzien van orig Jumeau-doos. ± 63cm ± € 1400,-
SFBJ 60 Paris Opgeschilderde ogen, biscuit hoofdje; 5delig compo/karton-lijfje slechte staat, slechte pruik, gehavende klederdracht ± 22cm ± € 30,-
SFBJ 25 France SFBJ 60 Paris 13/0 Opgeschilderde ogen, biscuit hoofdje; ruw 5delig compo-lijfje slechte staat, opgeschilderde laarsjes, antieke pruik met vlechtjes, aardige maar synthetische kleding, kousjes, schoentjes ± 25cm ± € 110,-
Frans popje, geen merk opgegeven, type SFBJ Opgeschilderde ogen, gaaf biscuit hoofdje m gesloten mondje; gaaf 5delig compo-lijfje, opgeschilderde laarsjes, keurig mogelijk orig. pruikje, mogelijk orig. antiek jurkje ± 25cm ± € 90,-
SFBJ 60 Paris Geheel karton; Opgeschilderde ogen; slechte staat, schade in gezicht, kale pruik, eenvoudig bruinig jurkje, geschilderde laarsjes; slecht elastiek ± 21cm ± € 17,-
SFBJ Paris Hoofd karton/compo, gezichtje in goede staat, een enkel vlekje op de neus, maar zijkanten hoofd bij oor en achterhoofd schade/ vlekken/lijmvlekken; werkende slaapogen; keurige pruik maar vastgeplakt; grof 5delig frans lijf in zeer slechte staat; enkele tenen missend; antiek ondergoed, fraaie jurk met kraaltjes, kousen en schoentjes; hoed met veren ± 40cm ± € 77,-
SFBJ 60 Paris Hoofd karton/compo, glazen ogen, goede staat, keurig pruikje, gevlekt verschoten jurkje, 11-delig (laat model) SFBJ-lijf hout/karton/compo, schade aan voeten ± 45cm ± € 45,-
SFBJ 60 Paris Hoofd karton/compo gemerkt SFBJ Paris, slaapogen, hoofdje in slechte staat, schade in gezichtje en aan tandjes, SFBJ-looplijf (onduid. of nog werkt,) mist vinger; licht verschoten maar orig. jurkje met "je marche..."-label; gehaakt jasje; w.s. orig. oud pruikje in slechte staat ± 52cm ± € 50,-
Geheel composiet/hout, SFBJ/Unis 301 Looppop/kushandje Hoofdje van compo/karton, in goede conditie, slaapogen, open mondje met 4 tandjes; 9-delig Frans looppop-lijf in goede staat, (band geplakt over buik) werkend kushand mechanisme; orig echt haren pruik m strik; nieuwere kleding naar oud model; schoentjes ± 56cm ± € 57,-
Geheel composiet/hout, SFBJ 301 Paris 11 Hoofdje van compo/karton, in redelijke conditie, vastgezette ogen, open mondje met 4 tandjes; 11-delig Frans lijf in goede staat, wat lakschade bij teentjes, gewrichten en handjes; mogelijk origineel echt haren pruikje; oud jurkje, sokjes, slap elastiek ± 60cm ± € 85,-
Simon & Halbig DEP 7 Slaapogen; voor Franse markt, bespeeld ± 44 cm ± € 275,-
Simon & Halbig DEP 8 Geheel gaaf hoofd, slaapogen, oorbelletjes; voor Franse markt; mooi Frans lijf, slankere taille, echt haren pruikje, kleding gemaakt van antieke stof, ondergoed, Franse lederen schoentjes ± 50 cm ± € 385,-
Simon & Halbig SH 12 Gaaf biscuit hoofd op schouderplaat, oorbelletjes, open mondje m tandjes; slaapogen met wimpers; hoog voorhoofd en lage koprand in nek met rood stempel (Wimpern gesetzl. geschützt); leren lijf in redelijke staat met compo/hout gelede armen/onderbenen; warrig oud/antiek pruikje; mooie antieke jurk; nieuwer(?) jasje en hoed; ± 72 cm ± € 370,-
Simon & Halbig 1079 DEP 9 Geheel gaaf hoofd, paste paperweight ogen, zwaar lijf in goede staat, voor Franse markt ± 48 cm ± € 675,-
Simon & Halbig 1079 DEP Slaapogen; keurig 11-delig geleed Duits lijf, krullenpruik echt haar; kleding met antiek kant ± 65 cm ± € 500,-
Simon & Halbig, K*R Bisque, nieuwstaat, geheel origineel gekleed, origineel pruikje met strik, originele doos ± 21 cm ± € 300,-
Simon & Halbig, K*R Geheel antiek gekleed, oorbellen, lange vlechten ± 70 cm ± €700,-
Simon Halbig / Kämmer & Reinhardt 53 helemaal gaaf, 11-delig geleed lijf, handgemaakte kleding ±50 cm ± €275,-
Simon & Halbig; S 7 H 908 Open (niet 'solid dome' zoals ook voorkomt bij dit malnr) fijnbeschilderd biscuit hoofd malnr. 908, schade in koprand (hapje uit, breuklijn achter oor); vaste glazen ogen, oorbelgaatjes; open mondje m tandjes; orig vroeg lijf met (8x) losse bal-gewrichten en vaste polsen; speelschade onderbeentjes en verfverlies handjes; oud echt haren pruikje, oude (antiek model) kleding m detail; mutsje; lang ondergoed, onderjurkje, kousjes, schoentjes; ± 43cm ± € 400,-
Simon Halbig 950 Gaaf hoofdje met schouderplaat, gevederde wenkbrauwtjes, glazen oogjes, bisque armpjes, pruikje met vlechtjes, vastgeplakt op hoofd, stoffen lijfje (niet controleerbaar, vastgenaaide kleertjes) originele klederdracht, rokje, jakje, schortje (alles sleets, losse kettinkjes, geen kraaltjes) ±22 cm ± €175,-
Simon Halbig 950 Gaaf hoofdje met schouderplaat, opnieuw vastgezette glazen oogjes, bisque armpjes, pruikje met vlechtjes, binnenzijde hoofd te bekijken, stoffen lijfje (niet controleerbaar, vastgenaaide kleertjes) originele klederdracht, rokje, jakje, zijden schortje mogelijk later vervangen, smeedwerk en kraaltjes geheel in tact, kanten muts ±22 cm ± €225,-
Simon & Halbig 1039 S&H 10½ Hoofdje met zichtbare breuklijn boven wenkbrauw. Vaste glazen ogen, waarvan 1 barstje heeft. Gaatjes in de oren. Orig echt-haren pruikje. Geleed 11delig Frans composiet/karton/hout brevette lijf (1925-30), in redelijke staat, kleertjes niet origineel, wel naar oud model ± 50 cm ± € 140,-
Simon & Halbig 1078 Antiek gekleed, helemaal gaaf ± 56 cm ± € 375,-
Simon & Halbig 1078 S&H 15 Geheel gaaf, 11delig Duits lijf in goede staat, niet-antiek gekleed, orig d.blonde pruik, werkende slaapogen ± 74 cm ± € 420,-
Simon & Halbig 1160 S&H Geheel gaaf schouderplaathoofdje, orig glazen ogen, orig blonde pruik met vlechten, orig kleding met fraai bedrukt patroon, orig onderkleding en hoedje, bisque onderarmen en benen ±25 cm ± € 500,-
Simon & Halbig; 1279 Gaaf biscuit hoofdje, vaste glazen ogen, gevederde reliëf-wenkbrauwen, open mondje m tandjes; vijfdelig compo (nietwerkend loop-)lijfje met geschilderde schoentjes en kousjes; gelijmd barstje in lak lijfje/beentje; (vervangen) mohair pruikje, oud wollen jurkje in antieke stijl ± 28cm ± $ 300,- (dollar)
Simon & Halbig DEP "Jumeau" Duits hoofd voor Franse markt, slaapogen, op Frans (ongemerkt Jumeau-)lijf met bladderende verf, blonde pruik, moderne nostalgische kleding naar oud model ± 50 cm ± € 495,-
Simon & Halbig Kämmer & Reinhardt 115A 'Philip' van K*R, geheel gaaf biscuit hoofdje, glazen slaapogen, origineel pruikje, 9delig orig toddler lijfje in perfecte staat, gekleed in antieke kleding en onderkleding, sokjes en schoentjes ±38 cm ± €2400,-
Simon & Halbig Kämmer & Reinhardt 126 Flirtogen, kalend origineel vastgelijmd pruikje, Overgeschilderd 7delig babylijf (draaibare handjes), niet-oude maar passende kleertjes ±33 cm ± €120,-
Simon & Halbig Kämmer & Reinhardt, K*R, 126 Germany Gerestaureerd (zorgvuldig gerepareerde breuken, nauwelijks zichtbaar) biscuit hoofdje met (met papierprop vastgezette) flirtogen; echt-haren pruikje, 5delig babylijf in goede staat m. lichte speelschade aan teentjes, handgebreide babykleertjes en -sokken; oud kanten mutsje. ±39 cm ± €75,-
Simon & Halbig Kämmer & Reinhardt, K*R, 126 Germany Gerestaureerd (vrijwel onzichtbare lijn in slaap/voorhoofd, buiten wenkbrauw) biscuit hoofdje met slaap-/flirtogen, tandjes en tongetje, origineel pruikje met vlechtjes, orig 5delig babylijf in goede staat; licht bespeelde handjes, mooi gebreid babypakje m knoopjes op schouder, geen schoentjes ±40 cm ± €172,-
Simon & Halbig Kämmer & Reinhardt, K*R, 126 Germany Gaaf biscuit hoofdje met slaap-/flirtogen, tandjes en tongetje, origineel pruikje, orig 5delig babylijf in goede staat (opening achter in rug); bespeelde handjes, antiek mogelijk orig jurkje, sokjes ±40 cm ± €210,-
Simon & Halbig Kämmer & Reinhardt 126 Geheel gaaf hoofdje met slaap-/flirtogen, tandjes en tongetje, origineel pruikje, 5delig babylijf in goede staat, lichte speelschade aan vingertjes, werkende mamastem, antiek ondergoed, passende kleertjes van antieke stof, sokjes en leren schoentjes, prachtige antieke muts. ±42 cm ± €275,-
Simon & Halbig Kämmer & Reinhardt 126 Biscuit hoofdje met slaap-/flirtogen, onvermeld of hoofdje gaaf is, 5delig babylijf met mamastem en lichte speelschade, barstje in lak been, schade langs halsrand, niet orig. bruin pruikje m strik, oud wit doop?jurkje. ±46 cm ± €119,-
Simon & Halbig Kämmer & Reinhardt Germany 126 Geheel gaaf biscuit hoofdje met glazen slaap-/flirtogen, open mondje, twee tandje,s tongetje; mohair pruikje 5delig babylijf in goede staat (orig verflaag met lichte speelschade); oud mogelijk antiek jurkje en mutsje. ±46 cm ± €185,-
Simon & Halbig Kämmer & Reinhardt 126 Gaaf biscuit hoofdje met glazen slaap-/flirtogen, open mondje, twee tandje's, vijfdelig sta-baby-lijf, oude kleertjes, antiek pruikje ±48 cm ± €225,-
Simon & Halbig Kämmer & Reinhardt 126, 46 Gaaf biscuit hoofdje, vijfdelig sta-baby-lijf, nietwerkende mamastem aanwezig, oude kleertjes, schoentjes, oud pruikje en speeltje ±49 cm ± €260,-
Simon & Halbig Kämmer & Reinhardt 126 Slaapogen (licht loenzend), 5delig babylijf met speelschade, mamastem, blonde pruik, passende kleertjes mogelijk oud/orig. ±60 cm ± €150,-
Simon & Halbig Kämmer & Reinhardt 127 Zeldzame karakterbaby, gaaf hoofdje type solid/'vollkopf', 5delig onbespeeld babylijf, mogelijk orig kleertjes met smockwerk en kant ±28 cm ± €400,-
Simon & Halbig Kämmer & Reinhardt 403 Slaapogen, hoofdje gaaf, 11delig Duits lichaam, speelschade/bladderende verf, fraaie mogelijk antieke kleding, lang (echt)haar pruik ±64 cm ± €142,-
Simon & Halbig Kämmer & Reinhardt (geen duidelijke omschrijving) Slaapogen slechtsluitend, hoofdje w.s. gaaf, oorbelletjes, 11delig Duits lichaam, redelijke staat (schade been, buik, handjes, voeten), oud korthaar pruikje, vintage bloemetjesjurk, sokken, geen schoentjes ±52 cm ± €240,-
Meer Simon & Halbig, zie Kämmer & Reinhardt
S.N.F. Celluloid, zwart popje, SNF in ruit, Déposé France Geschilderde ogen, gemodelleerd haar, serene uitdrukking, zijden kleertjes (sleets), 1936+, slap elastiek ±37 cm ± €50,-
Sonneberger Porzellanfabrik 500. 2/0 X Hoofdje van composite/gespoten materiaal, slaapogen m wimpers, gesloten mondje, in redelijke staat, wat lakschade zijkant hoofd (onder oor en naast wang); mooie pruik m vlechten; 5-delig compo sta-lijf (gemerkt "Wika"); nieuw jurkje in oude stijl, schoentjes; hoed; met naar verluid orig. doos ± 36cm ± € 85,-
Sonneberger Porzellanfabrik / AM pop Gespoten compo hoofd en lijfje, blauwe glazen slaapogen, mooi (nieuw) blond pruikje met strikken, stevig sta-baby-lijf, nietwerkende mamastem, keurig jurkje, onderkleding, sokken en schoenen ±55 cm ± €80,-
SP Sonneberger Porzelanfabriek - 2066-11 Hoofd karton/compo in goede staat, glazen slaapogen (heel klein beetje verkeerd staand); orig mohairpruikje; orig. 5 delig compo sta-lijf in slechte staat: vooral benen veel barsten en loslatende lak; mooie kanten (doop?)jurk_muts; leren schoentjes ± 58cm ± € 35,-
Voor de Duitse Herm(ann) Steiner, zie H, HS, Hermann Steiner
J Steiner bte S.G.D.G. Paris Figure A 19 Gaaf, zeer fijn beschilderd Frans biscuit hoofd met paperweight ogen, gaatjes door oorlelletjes; oven-vlekje in oor. Orig. pruik en kopdeksel. Frans lijf gemerkt Medaille d'or Paris 1889 in goede, lichtbespeelde staat. Franse Bébé outfit met ondergoed, sokken en antieke schoenen. ±70 cm ± $3.800,- (dollar)
J Steiner bte S.G.D.G. Paris Figure A 11 Gaaf, fijn beschilderd Frans biscuit hoofd met werkende slaapogen gemerkt 'Brevete S.G.D.G'; oorbelletjes. Antieke. pruik en kurken kopdeksel. Frans lijf gemerkt met stempel, in goede staat. Antieke Franse Bébé outfit met veel details, antiek ondergoed, antiek rieten hoedje sokken en nieuwe schoenen. ±70 cm ± $3.385,- (dollar)
J Steiner Bébé Gigoteur Biscuit hoofd met dubbele rij tandjes en paperweight ogen, niet zo héél fijn beschilderd; (kruin/achterhoofd niet gefotografeerd); stoffen lijf met werkend opwindmechanisme: draaiend hoofd, bewegende compo armen en beentjes, mamastem; dun oud pruikje, antieke kleding ±45 cm ± € $2.500,- (dollar)
J Steiner Bébé Gigoteur Belton/'solid dome' biscuit hoofd met schade: gelijmde breuken op kruin; dubbele rij tandjes en paperweight ogen; stoffen lijf met werkend opwindmechanisme: bewegende compo armen (mogelijk vervangen) en beentjes, mamastem; weelderig oude mohairpruik, oude kleding, geen schoentjes ±45 cm ± € $1.500,- (dollar)
J Steiner Figure C replica gemerkt CA5, 1988, gesigneerd door de hedendaagse maker 7.5 (?) Fraaie, compleet gave, fijnbeschilderde reproductie van antiek Frans model Steiner Figure C. Zwaar gemerkt replicalijf van Sheer Elegance, UK. Handgemaakte kleding naar oud model. Passende pruik en paperweight ogen. ±45 cm ± €145,-
T
Tanagra Perle Déposé Paris, Albert Levy, Parijs Hoofd en Frans lijf in zeer goede staat, orig gekleed, jurk, kousen schoenen, orig blonde echt-haren pruik. Opm. Jolie: van vóór 1922, toen de fabriek van Albert Levy in Montreuil is afgebrand ±45 cm ± €195,-
U
Unica - Belgium, Mam'zelle Panaché Origineel en zeldzaam Unica-mannequin-popje uit de periode 1960-1969, België; orig gekleed door Franse couturier Jacques Estérel; vinyl, kenmerkend klein mondje en grote ogen, korte blonde krullen; in goede staat ± 32cm ± € 120,-
Unica Courtrai Belgium 65 Composiet/kartonnen hoofdje in zeer goede staat, glazen slaapogen; orig 11delig hout/compo-lijf in goede staat; orig mohairpruikje, mooi oud jurkje, onderjurkje, sokjes ±65 cm ± €55,-
Unica Verhoye BR 415913 Belgium Vaste glazen ogen, composiet hoofd, gezicht bijgeschilderd, hout/compo-lijf, oud mohairpruikje, schaars gekleed in hemdje ±75 cm ± €60,-
Unica 2 poppen, 'J.V.D. made in Belgium' Twee poppen van Joseph Verhoye Deckmyn, België, periode 1920-1929. Composiet hoofd, geschilderde gezichtjes in kenmerkende JVD-stijl. Stoffen strogevulde lijfjes, origineel gekleed, mooie oude pruikjes. (Opm. Jolie: museum-kwaliteit.) ±40 cm ± €155,-
Unis France, 71 60 140 B Slaapogen met wimpers, gevederde wenkbrauwtjes, geleed lijfje, Franse klederdracht van Savoie, onderkleding, mutsje, echt-haren pruikje ±30 cm ± €120,-
Unis France; Paris 271 Unis France, 71 149 7½ Baby-model, zeldzaam; Gaaf 'solid'/'vollkopf' bisque-hoofdje, glazen ogen; open mondje geen tandjes; orig 5 delig baby-lijf 36 cm ± $600,- (dollar)
Unis France, 71 149 301 Slaapogen, keurig Frans lijf model na WOI met verkleuring aan lak, oude kleding met onderjurk, kousen en schoenen, mogelijk vervangen pruik ±60 cm ± €150,-
Unis France, 71 149 301 Biscuit hoofdje, slaapogen-met-wimpers, slordig Frans lijf, mogelijk samengesteld, nieuwere kleding die niet past, dun donkerblond pruikje ±65 cm ± €125,-
(Unis France, type 71 149 301 maar merk over het hoofd gezien) Bisque, gaaf, slaapogen-met-wimpers, keurig Frans lijf model na WOI in goede staat, touwtje voor mamastem en kushandje, elastiek los / gebroken, oude, echt-haren pruik, géén kleding ±65 cm ± €113,-
(Unis France) Paris 301 71-12-149; hoofd: geperst karton Slechte staat, mist veel vingers, barsten in kartonnen voeten; zeer slechte pruik ± 45cm ± € 15,-
(Unis France) Paris 301; hoofd: geperst karton Kortonnen hoofd met glazen ogen, 5delig compo/karton lijf in redelijke staat, mist 1 vingertje, originele kleertjes, onderkleertjes, sokken en schoentjes, pruikje en hoedje ± 43cm ± € 75,-
Compo, Unis France 301 Hoofdje van compo/karton, in redelijke conditie, slaapogen, open mondje met 4 tandjes; 11-delig eenvoudig Frans lijf in slechte staat,veel lakschade aan beentjes, gewrichten; handjes mogelijk bijgeschilderd, mama-box in zijkant v lijf; mooie, lange pijpekrullen echt haren pruik; jurkje en hoedje naar klassiek voorbeeld m kant en linten, sokjes/Franse, BB-gemerkte leren schoentjes, slap elastiek ± 50cm ± € 30,-
(Unis France) Paris 301 10; hoofd: geperst karton Hoofd karton/compo, glazen ogen scheef / ongelijk gezet, hoofd in mindere staat, allerlei verfverlies, bijna verdwenen mondje; pruik in slechte staat, pruikstroken zichtbaar; 11-delig frans lijf type sfbj 'slank' in redelijke staat; 2 gebroken en weer vastgelijmde vingers, wat verfschade bij gewrichten; oude schoentjes en sokken; oud borstrokje en rokje, slordig bloesje ± 59cm ± € 45,-
Ongemerkt ('2/f') Frans popje Biscuit hoofdje, vastgezette glazen oogjes, scheef gezichtje: assymetrische wenkbrauwen, grof 5-delig Frans lijf, mooi echt-/roodharig gemerkt Frans pruikje, alleen hemdje en rokje ±37 cm ± €25,-
Ongemerkt ('1') Frans popje Biscuit hoofdje (los), vastgezette glazen oogjes, haarlijntje (alleen zichtbaar met lamp) in voorhoofd, pruikschade (witte chipjes) op achterhoofd, 11-delig Frans lijf (los van hoofd) handjes ooit vervangen, restauratie bij kniegewricht verder in redelijke staat; geen kleding, geen hoofddeksel, geen pruikje ±45 cm ± €85,-
Ongemerkt ('1') Frans popje Biscuit hoofdje, bakfoutjes in koprand, blauwe glazen slaapoogjes, 5-delig Frans lijf, mooi donker krullen pruikje, mogelijk orig oud jurkje, geen schoenen ±47 cm ± €95,-
Ongemerkte ('11/0') Franse harlekeijn Biscuit hoofdje, orig. harlelijnsbeschildering, haarlijn, zwarte glazen ogen, 5-delig Frans lijf, beschilderde voeten, orig. harlekijnspakje ±30 cm ± €500,-
Ongemerkte ('8') Franse looppop Mooi Frans Jumeau-achtig gezichtje, hoofd met lage koprand, open mond m tandjes, grote paperweight ogen, haarlijn breuklijn in het hoge voorhoofd, valt onder pruik; oorbelgaatjes; werkend looplijf, schade aan handjes, ontbrekende vingers/handje losser-hangend; vermoedelijk kushandjesmechanisme in arm; verfbladders achterzijde been; onderjurkje, zomerjurkje type Jumeau ±55 cm ± €280,-
V
Hans Völk Compo/papier Maché hoofd en lijfje; glazen slaapoogjes; orig mohair pruik met vlechtjes, orig klederdracht; orig label 'mama' op jurkje; nietwerkende mama-stem; sokjes, geen schoenen; serene uitdrukking; DDR, jaren '50 ±38 cm ± €30,-
Hans Völk Hoofd karton/compo in goede staat, glazen zijwaartskijkende flirt-/slaapogen; orig mohairpruikje; keurig compo 5 delig orig. sta-lijf m mamastem; jurkje bijpassend mutsje ± 50cm ± € 15,-
Geheel composiet, Hans Völk HV 60 Hoofdje en 5-delig sta-babylijf, alles van compo/karton, in redelijke conditie, glazen ogen met (gave) wimpers, gesloten mondje; mama-box in rug; mooi origineel mohair pruikje met pluizige staarten; synthetisch glanzend jurkje met kant; oude schoentjes en sokjes, rieten hoedje ± 60cm ± € 25,-
Verlingue, zie Jules Verlingue
W
Walther & Sohn, WS, Germany Pop in slechte staat, slecht stoffen lijf, beschadigde handjes/compo armpjes, mogelijk gaaf maar erg vuil hoofdje met schouderplaat, gemerkt "WS" "12/0" en mogelijk "241", werkende glazen slaapoogjes, geen pruik, geen kopdeksel, sleets onderjurkje ±29 cm ± €33,-
Walther & Sohn, WS, Germany Gaaf biscuit hoofdje met slaapoogjes, open mondje m tandjes, gezichtje oogt wat 'haastig beschilderd', enkel-strooks wenkbrauwen, mooi pruikje m pijpekrullen, eenvoudig 5delig lijfje met opgeschilderde schoenen en sokjes, cracks in lak v beentjes; nieuw jurkje naar oud model, (mogelijk) antiek onderjurkje ±30 cm ± €37,50-
Walther & Sohn, 6789. 50 WS, Germany 50 Ogenschijnlijk gaaf (afgezien van vlekje op wangetje) biscuit hoofd, gemerkt 6789. 50 WS, Germany 50, goedwerkende slaapogen, tongetje, 2 tandjes, 5delig babylijf type Kammer & Reinhardt in redelijke staat: wat vernisverlies op borst, mogelijk slap elastiek, roodharig pruikje, wit doopjurkje ±50 cm ± $49,99,- (dollar)
William Goebel; 120 0/1 Germany Ogenschijnlijk gaaf (wel wat vuil) biscuit hoofdje, glazen (slaap)ogen, open mondje 4 tandjes waarvan 1 gebroken; echt-haren pruikje; 11delig geleed Duits lijfje m speelschade: ontbrekende vingertopjes; handgemaakt (iets te groot) jurkje, oud onderjurkje; leren schoentjes ± 35cm ± € 70,-
William Goebel, WG 120. 6. Germany Slaapogen, oud pruikje, redelijk 11delig compo-lijf, winterkleding, rolschaatsjes ±60 cm ± €150,-
X
Y
Yamao Takeji, poppenmaker, Japan Traditionele Kokeshi-poppen ±varierend ± €10,- tot €195,-
Z
Zinner, Gottlieb Zinner, Schalkau, Germany Prachtig elfje met haasje op wieltjes, bevestigd in originele doos-met-deksel. Biscuit hoofdje met glazen oogjes, pruikje met kransje, lijfje van versch. materialen; compo, stoffen vleugeltjes, stoffen jurkje met kant en strikje, beentjes met gemodellerde schoentjes. ±12 cm ± €210,-

10) Enkele voorbeelden aan de hand van foto's

Opm.: de poppen op deze pagina zijn niet te koop, ze dienen als voorbeeld :-)

Voorbeeld 1:

Kämmer & Reinhardt / Simon & Halbig 126/42; Lieblingsbaby, 42 cm; ondeugende slaap-flirtogen; orig. mohair-pruik; 5delig babylijf, in zó goede staat dat het ooit overgeschilderd kàn zijn. Deze karakterbaby ging in productie in 1914

 • kleding foto 1: hemdje en broekje; kijk naar de kleur van het lijf
 • kleding foto 2: nieuw jurkje naar klassiek model, hoedje
 • mankement foto 3: breuklijn in nek
 • kleding foto 4: hedendaags breiwerk naar klassiek model

007KsterR_IMG_3816.jpg007KsterR_IMG_3813.jpg007KsterR_IMG_5027.jpg007KsterR_IMG_3515.jpg

Minpuntjes van deze K*R Lieblingsbaby, 42 cm: korte breuklijn in nek, zie foto 3; pruik vastgelijmd d.w.z. lamp schijnt moeilijk door; lijf kàn zijn overgeschilderd; ik heb (nog) geen UV blacklight om het verfspectrum te bekijken; Voorzichtige inschatting: ± €115,- €175,- Ter vergelijking: Waarde in prijsgids Jan Foulke: Geheel gaaf model K*R 126 cm/flirtogen/babybody: $350-$425 (dollar). In prijsgids van Gitta Grundmann: exact dit model Niet Vermeld.

U ziet dat letterlijk afgaan op de prijsgids hier dus een verkeerde en teleurstellende prijs had opgeleverd, gezien de reparaties aan deze pop.

Voorbeeld 2:

Heubach 320.5, 50 cm, ± 1920; gaaf bisque hoofd, open neusgaatjes; originele wimpers/pruik; goede slaapogen; orig. lijf in bespeelde staat, slap elastiek; verfverlies bij vingertjes.

Voorbeeld Heubach

Minpuntjes van deze Heubach 320.5, 50 cm: orig. maar dunne, vastgelijmde pruik; oude, verschoten kleding, slecht elastiek; door vastgelijmde pruik & kopdeksel schijnt de lamp slecht door: nadere controle en/of pruik voorzichtig loshalen vereist. Voorzichtige inschatting: €100 - (met meer zorg, nieuw elastiek, betere controle, kleding etc:) €150,- Ter vergelijking: Waarde in Jan Foulke's prijsgids: $250-$275 (dollar).

U ziet dat letterlijk afgaan op de prijsgids hier dus een verkeerde en teleurstellende prijs had opgeleverd, gezien de (nog uit te voeren) reparaties aan deze pop.

Voorbeeld 3:

Eenvoudige, veelvoorkomende Sonneberger SP 2966 33/4/8; 57 cm; geheel composiet / karton; oude schoentjes; hoofd redelijk met goedwerkende maar vervangen slaapogen, vervangen pruik, lijf in redelijke, lichtbespeelde staat; leuke passende kleding; 1948

Voorbeeld Sonneberger

Sonneberger SP 2966 33/4/8; 57 cm; geheel composiet / karton; oude schoentjes; hoofd redelijk, afgezien van vervangen ogen, lijf in redelijke, bespeelde staat; 1948

Minpuntjes van deze Sonneberger SP 2966 33/4/8; 57 cm: lichte gebruikssporen; vervangen pruik; vervangen maar goedwerkende na-oorlogse slaapogen; Voorzichtige inschatting: ± €35 - €65,- Ter vergelijking: Waarde in prijsgids van Gitta Grundmann: vergelijkbaar Geheel gaaf en origineel model Sonneberger SP, 1948, passend gekleed: €125-€150. Jan Foulke's prijsgids: Niet Vermeld.

U ziet dat letterlijk afgaan op de prijsgids hier dus een verkeerde en teleurstellende prijs had opgeleverd, gezien de reparaties aan deze pop.

P.S., de poppen bij dit artikel zijn niet te koop, ze dienen als voorbeeld :-)

Boeken, basis:

Naslag:

Philip115A.jpg

11) Alles gelezen en desondanks hulp nodig?

Afgelopen jaren heb ik 100-en mails beantwoord van mensen die wilden weten wat hun pop waard was.

Vaak waren mensen blij met het antwoord. Een enkele keer wist een zeer prijzige pop de opkoper te ontlopen en de juiste koper te vinden. Teleurstelling kwam ook voor, vaker zelfs: als de pop een modern massaproduct bleek.

Vaak gebeurt het ook dat ik binnen 24 à 48 uur een antwoord stuur en ...de pop al verkocht is ...voor een schijntje. En ik ...diezelfde pop te koop zie op catawiki, waar ...het bedrag geboden wordt dat ik in mijn antwoord genoemd had.

Dat is voor mij de reden om te stoppen met het beantwoorden van vragen. Het bekijken van uw foto's, het bladeren in prijsgidsjes, beoordelen van de waarde, kost mij mijn kostbare tijd, en u levert het niets op. U heeft de pop immers al overgedragen aan de opkoper ;-}

Bent u eigenaar van een antieke pop, komt u er met bovenstaande informatie zèlf niet uit, en heeft u geduld om één à twee dagen te wachten op een antwoord, dan mag u mij per email foto's van uw pop + nekmerken sturen, met de vraag: "Taxatie zinvol of niet?"

Ik stuur u dan zo snel mogelijk een antwoord terug met "Taxatie zinvol" of "niet zinvol." Is de taxatie zinvol, dan kunt u zelf beslissen hoe en waar u de pop wilt laten taxeren, laten veilen etc.

U zou dan bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een gecertificeerd waarde-expert die is aangesloten bij de Federatie TMV, zoals bijvoorbeeld mevrouw Hustinx. Zij kunnen voor u namelijk een wettelijk erkend taxatie-rapport opstellen, zoals u nodig kunt hebben voor verzekering of erfbelasting.
Aan een waarde-inschatting van mij heeft u in dergelijke situaties niets, ik ben immers géén gecertificeerd waarde-expert :-) Ik kan u hooguit helpen met een om-en-nabij-waarde-inschatting of uw pop en de vraag of ze antiek is of niet.

U kunt er op vertrouwen dat mijn beoordeling naar eer en geweten is, dat ik al uw informatie vertrouwelijk zal behandelen en nooit zonder uw toestemming-vooraf met anderen zal delen. Ik heb geen contact met malafide opkopers en wil dat ook vooral zo houden.

Stuurt u alleen een email wanneer u ècht geduld hebt om één à twee dagen te wachten op een antwoord en niet al aanbiedingen van opkopers aan het bekijken bent. Moet uw verzameling vandaag nog weg? Prima, maar dan is mijn tijd vragen.. eh.. tijdverspilling ;-} Bedenk dat uw antieke pop al meer dan een eeuw meegaat: die paar dagen kunnen er ook nog wel bij ;-) Alleen in dat geval: foto's van pop + nekmerk + vraag Taxatie zinvol? naar jolie@xs4all.nl.

Tenslotte wens ik u veel plezier en succes met uw zoektocht naar een bepaalde pop, of met uw zoektocht naar een passend adres voor uw zoldervondst of erfstuk.
Hartelijke groet,
Jolie

KlederdrachtSH950

Niets van deze pagina mag zonder mijn toestemming elders gepubliceerd worden. © Jolie van der Klis, uitgebreide versie van Artikel P&T nr 127, lente 2020


Home | Poppen-forum | Poppen herkennen | Waarde bepalen & Prijsgids | Repareren | Poppenfoto's | Links | Contact


© 2012-2020 - webontwerp: Jolie